06.07.2018 10:00

De 5: topspelers die ooit terugkeerden bij Ajax

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met de mogelijke terugkeer van Daley Blind bij Ajax kijken we naar vijf topspelers die Ajax verlieten en daarna weer terugkeerden in Amsterdam. 

1: Johan Cruijff
Na een uiterst succesvolle eerste periode bij Ajax verkaste Cruijff naar FC Barcelona. Daarna kwam hij nog uit voor Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats en Levante UD, maar afsluiten deed in Nederland. Bij zijn rentree werd Cruijff nog tweemaal kampioen en eenmaal bekerwinnaar met de Amsterdammers. Zijn laatste wapenfeit was echter niet in het shirt van Ajax. Door een conflict met Ajax-voorzitter Ton Harmsen verkaste hij nog naar Feyenoord, waarmee hij kampioen werd in 1984. Daarna hing Cruijff zijn schoenen definitief in de wilgen. 

2: Frank Rijkaard
Als jeugdspeler van Ajax doorliep hij een groot deel van opleiding, om vervolgens tussen 1980 en 1987 in het eerste te spelen. Een succesvolle tijd, met onder meer de eindzege in de Europa Cup ll. Hij verliet Ajax voor een avontuur bij Sporting Lissabon, maar die club verhuurde hem direct aan Real Zaragoza. Na een uitstekend EK in 1988 transfereerde hij naar AC Milan waar hij samen met Ruud Gullit en Marco van Basten het gouden Nederlandse trio vormde. In 1993 keerde hij terug bij Ajax om af te bouwen, maar onder leiding van Louis van Gaal wist de ploeg de Champions League te winnen in 1995. Daarnaast werd hij nog tweemaal kampioen.

3: Jari Litmanen
Net als Rijkaard won Jari Litmanen met Ajax de Champions League in 1995. Een jaar later was de Finse middenvelder weer dichtbij de eindzege, maar in de finale was Juventus nipt te sterk. Litmanen bleef nog een aantal jaar in Amsterdam, maar verliet Ajax in 1999 en speelde in de vier seizoenen daarna voor FC Barcelona en Liverpool FC. Ajax haalde hem vervolgens terug, maar door blessures werd zijn tweede periode lang niet zo succesvol.  

4: Klaas-Jan Huntelaar
Al jaren zat Ajax achter Klaas-Jan Huntelaar aan, maar de aanvaller had het nog naar zijn zin in het buitenland. In de zomer van 2017 keerde hij toch terug in Amsterdam en dit jaar bewees hij bij vlagen zijn waarde voor Ajax met dertien treffers in de Eredivisie. Nog niet zo succesvol als zijn eerste periode bij de Amsterdamse club toen hij in drie seizoenen achtereenvolgens 33, 21 en zestien keer scoorde. Ook aankomend seizoen draagt Huntelaar het shirt van Ajax. 

5: Edgar Davids
In zijn eerste periode bij Ajax boekte Davids veel successen. De middenvelder won tussen 1991 en 1996 onder meer de UEFA Cup, de Champions League en de Wereldbeker. Hij verdiende er een mooie transfer mee naar AC Milan om daarna ook te spelen voor Juventus, FC Barcelona, Inter en Tottenham Hotspur. In januari 2007 keerde hij terug in de hoofdstad, maar door een scheenbeenbreuk speelde hij niet heel veel. Wel won hij met Ajax nog de KNVB beker. Na zijn tweede Ajax-periode droeg Davids nog het shirt van Crystal Palace en Barnet FC.

Andere namen zijn Arnold Mühren, Aron Winter, Sonny Silooy, Ronald de Boer, Fred Grim, Arnold Scholten, Richard Witschge, Ahmed Mido Hossam, Frank Verlaat, Gregory van der Wiel, Olaf Lindenbergh, Rasmus Lindgren, Ryan Babel, Siem de Jong, John Heitinga en Mitchell Dijks. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner