06.07.2018 17:53

Frankrijk verslaat angstgegner en is halvefinalist

Het is Frankrijk gelukt om de laatste vier van het Wereldkampioenschap in Rusland te bereiken. De ploeg van Didier Deschamps had weinig moeite met opponent Uruguay. Ondanks een duel met weinig kansen werd het 2-0 voor de Fransen.

In de laatste vijf ontmoetingen tussen Uruguay en Frankrijk viel er in totaal maar één treffer (gescoord door Uruguay). De andere vier wedstrijden eindigden zoals ze begonnen: doelpuntloos. De laatste treffer die Frankrijk scoorde tegen de Zuid-Amerikanen was alweer zeven wedstrijden geleden. Niet verwonderlijk dat er in de eerste helft weinig kansen waren aan beide kanten, maar vlak voor rust zorgde Raphaël Varane met een knappe kopbal voor de 1-0. Het was de derde treffer van de verdediger in het shirt van Frankrijk, allemaal met het hoofd.

De tegentreffer van Uruguay was een hard gelag voor de ploeg van Óscar Tabárez. De laatste keer dat de Uruguayanen namelijk een 1-0 achterstand op het WK kon omzetten in een zege was in 1966. De zorgen werden na rust nog groter toen Fernando Muslera gigantisch in de fout ging. De sluitpost van Uruguay liet een schot van Antoine Griezmann los, waardoor de bal de lijn passeerde.

Voor de Fransen reden genoeg om gas terug te nemen en de wedstrijd uit te spelen. Ondanks goede bedoelingen lukte het Uruguay niet meer om iets te forceren. Frankrijk kan nu achteroverleunen en afwachten wie de tegenstander wordt: Brazilië of België. Bovendien is Frankrijk nu de tweede ploeg (na Nederland in 1974) die drie verschillende ploegen uit Zuid-Amerika heeft verslagen: Peru, Argentinië, Uruguay.