06.07.2018 22:08

Fenomenale Belgen nu al beter dan op succes-WK in 1986

België heeft na een fantastische eerste helft vijfvoudig wereldkampioen Brazilië met 1-2 uitgeschakeld. Ondanks een zenuwslopende slotfase stromen de Rode Duivels door naar de halve finale, waar Frankrijk wacht.

In 1986 was de uiteindelijke wereldkampioen Argentinië met 2-0 te sterk. Daarna deden de Belgen nog vijf keer mee, maar zonder veel succes. Een keer was de groepsfase het eindstation, drie keer de achtste finale en één keer de kwartfinale. In 2006 en 2010 deed het Belgische elftal niet mee.


 Lees ook: Frankrijk verslaat angstgegner en is halvefinalist 


Vergeleken met het succesjaar 1986 zijn de Belgen in betere vorm dan destijds. Toen verloren onze zuiderburen drie keer. Tot nu toe won België alles. Ook scoorde het land toen twaalf keer, terwijl de teller nu al op een recordaantal van dertien Belgische treffers op het Wereldkampioenschap staat.

Fortuinlijk
Door een treffer van de Braziliaan Renato Augusto moest België nog beven in de slotfase, maar mede dankzij een fenomenale Thibaut Courtois hield het stand. De Belgen waren fortuinlijk op voorsprong gekomen. Een corner werd door de Braziliaanse middenvelder Fernandinho in zijn eigen doel geplaatst. Hij is pas de tweede Goddelijke Kanarie met een eigen goal op een WK. In 2014 ging Marcelo hem voor. 

Door een rake afstandsknal van Kevin de Bruyne werd het zelfs 2-0 voor België. Dat was een bijzondere tegentreffer voor Brazilië, want sinds de aanstelling van de Braziliaanse bondscoach Tite in 2016 incasseerde zijn land nooit eerder twee tegengoals in één duel. In 2018 kreeg de ploeg slechts één goal tegen, tegen België stond de teller na 31 minuten op twee.

Topfavoriet Brazilië gaat dus naar huis, ondanks een slotoffensief met liefst zeventien schoten in het tweede bedrijf. De laatste vier keer dat het land werd uitgeschakeld op het WK, was dat door een Europees land: Duitsland in 2014, Nederland in 2010 en Frankrijk in 2006 en nu dus door België. Dat betekent dat alle kanshebbers op de titel uit Europa komen. Er komt dus sowieso voor de vierde keer op rij een Europese WK-winnaar.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner