07.07.2018 23:19

Gastland WK wint eens niet na strafschoppen

De WK-droom van Rusland spatte zaterdagavond uiteen vanaf de strafschopstip tegen Kroatië. De laatste vijf penaltyseries werden gewonnen door het gastland, daar werd in de kwartfinales in Rusland mee gebroken.

De slijtageslag in Sochi was na 120 minuten nog niet beslist, waarna strafschoppen een winnaar moest uitwijzen. Kroatië gokte daarbij op doelman Danijel Subašić, die een ronde eerder drie keer vanaf elf meter redde tegen Denemarken. Rusland kon bouwen op het thuisvoordeel, de laatste vijf strafschoppenseries werden gewonnen door het gastland.

Gastland in de strafschoppenserie:


Lees ook: Engelse luchtmacht maakt opnieuw het verschil


Oud-Feyenoorder Fedor Smolov zag zijn inzet gekeerd worden door de Kroatische doelman Subašić. Het was dit WK al zijn vierde gestopte penalty, nadat hij in de achtste finales Christian Eriksen, Lasse Schöne en Nicolai Jørgensen van scoren hield. Alleen de Argentijnse doelman Sergio Goycochea stopte in 1990 al eerder zoveel strafschoppen op het eindtoernooi.

De misser van Smolov werd ongedaan gedaan doordat Mateo Kovačić ook faalde, maar de Rus Mário Fernandes schoot vervolgens naast. Kroatië gaat door naar de halve finale tegen Engeland, voor Rusland is het toernooi ten einde.

Slijtageslag
Na negentig minuten waren beide ploegen in evenwicht, door twee treffers voor rust. Denis Cheryshev schoot fenomenaal raak, maar die goal werd ongedaan gemaakt door een kopbal van Andrej Kramarić. Pas in verlenging kwamen beide ploegen weer tot scoren.

Verdediger Domagoj Vida dacht het winnende doelpunt te maken door na honderd minuten raak te koppen, maar het laatste doelpunt van de wedstrijd was het niet. Mário Fernandes sleepte een strafschoppenserie uit het vuur door raak te koppen. De Russen scoorden nog nooit zo laat op een WK: 115 minuten waren verstreken.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner