08.07.2018 09:40

Europese landen grijpen macht de afgelopen WK's

De vier halvefinalisten van het WK zijn bekend: Frankrijk, Engeland, Kroatië en België. Alle landen die het tot de laatste vier hebben geschopt, komen uit Europa. Het continent heeft het toernooi al twaalf jaar in handen.

Sinds 2006 is er steeds een Europese titelwinnaar gekomen. In dat jaar was Italië de sterkste na een gewonnen strafschoppenserie tegen Frankrijk. Vier jaar later won Spanje met 0-1 van Nederland en in 2014 was de eer aan Duitsland, dat eveneens met het kleinst mogelijke verschil won: 1-0.

Doorn in oog
Na de kwartfinale zijn er alleen nog maar vier Europese landen overgebleven, nadat Brazilië en Uruguay werden uitgeschakeld. Dat zal een doorn in het oog zijn voor Zuid-Amerikaanse landen. Tot 2006 wisselden Europeanen en Zuid-Amerikanen elkaar om de vier jaar af als winnaar. Door de aanstaande vier Europese winsten op rij komt ons continent op een 12-9 voorsprong.


 Lees ook: Gastland WK wint eens niet na strafschoppen 


De afgelopen twaalf jaar kwamen ook bijna alle halvefinalisten uit Europa. In 2014 werd Argentinië tweede en Brazilië vierde, terwijl in 2010 Uruguay de vierde plaats behaalde. Ook in 2006 was er geen Zuid-Amerikaanse halvefinalist. Europa is daar sinds de start van het WK in 1930 echter altijd vertegenwoordigd geweest.

Van de laatste vier op deze WK-editie hebben alleen Frankrijk en Engeland finale-ervaring. In 1998 wonnen de Fransen het WK en in 1966 ging de prijs naar de Engelsen. Daarmee komen ze niet in de buurt van viervoudige winnaars Duitsland en Italië.

Europese WK-winnaars

  1. Duitsland en Italië - vier keer
  2. Engeland, Frankrijk en Spanje - één keer

Overigens blijft Brazilië ten minste nog vier jaar recordwinnaar van het Wereldkampioenschap. De Goddelijke Kanaries tilden de beker in 1958, 1962, 1970, 1994 en 1998 boven hun hoofd. Nu werden ze in de kwartfinale door België uitgeschakeld.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner