10.07.2018 21:55

Frankrijk van alle landen vaakst finalist sinds 1998

Het is België niet gelukt om de beste prestatie ooit op het Wereldkampioenschap te bereiken. De ploeg van Roberto Martinez ging in de halve finale in Rusland in stadion Krestovsky (St. Petersburg) met 1-0 onderuit tegen Frankrijk.

Ondanks dat de wedstrijd met een 0-0 stand naar de rust ging, was het een zeer vermakelijke wedstrijd. In totaal schoten beide ploegen elfmaal voor de onderbreking. Alleen bij Engeland – Tunesië werd er vaker in het eerste bedrijf geschoten: twaalf pogingen. De ploeg van Didier Deschamps, die doelman Hugo Lloris op gelijke hoogte zag komen met zichzelf qua interlands (103), ondernam het Belgische doel vaker dan andersom: zeven om vier.

Na rust versprong de scorebord voor het eerst, toen Samuel Umtiti uit een corner achter Thibaut Courtois knikte op aangeven van Antoine Griezmann. Laatstgenoemde was daarom al bij vier doelpunten betrokken in de drie wedstrijden in de knock-outfase. Dat is twee meer dan elke andere speler na de groepsfase.

In het restant van de wedstrijd lukte het de Belgen niet om écht iets te forceren, ondanks verwoede pogingen. Zodoende bereikt Frankrijk de finale, waarin Engeland of Kroatië zondag de tegenstander zal zijn. Bovendien is Frankrijk de ploeg die in twintig jaar het vaakst de finale wist te bereiken: driemaal. Dat is meer dan elke ander land.