11.07.2018 08:00

Weinig WK-finale ervaring bij de Kroaten en Engelsen

Frankrijk weet na vanavond wie de tegenstander zal zijn in de finale van het Wereldkampioenschap in Rusland. In de halve eindstrijd spelen Kroatië en Engeland tegen elkaar. Twee ploegen die zelfden of nooit de finale van het WK spelen.

Voor de Kroaten kan het een uniek moment worden, als de ploeg Engeland weet te verslaan. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het land zou het dan namelijk in de finale belanden. Eenmaal eerder bereikte Kroatië de halve finale, in 1998. Toen werd er verloren van Frankrijk, maar won het wel de troostfinale van het Nederlands elftal, mede dankzij de topscorer van dat toernooi: Davor Šuker.


Lees ook: Frankrijk van alle landen vaakst finalist sinds 1998 


Voor Engeland kan het de eerste finaleplaats worden sinds lange tijd. Nadat de ploeg in 1966 wereldkampioen werd in eigen land, haalde het nooit meer de finale. Opvallend voor zo'n grote natie als Engeland. In de toernooien daarna tot nu kwam het slechts eenmaal in de halve finale: in 1990. Van West-Duitsland werd verloren met strafschoppen, waarna de ploeg ook de troostfinale verloor. 

Wat voor Raphaël Varane gold, geldt ook voor Luka Modrić. Eerder dit seizoen speelde de Kroaat ook de finale van de Champions League. In stadion Olimpiyskyi won De Koninklijke met 3-1 van Liverpool FC. Modrić was destijds basisspeler en kan bij een zege op de Belgen vanavond de negende speler worden die in één seizoen het WK en de Champions League wint én minuten maakt in beide finales. De laatste speler was Roberto Carlos in 2002. De linksback won eveneens met Real Madrid het miljardenbal en het WK met Brazilië.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner