11.07.2018 22:40

Kroatië gaat historische avond beleven in WK-finale

Kroatië heeft ten koste van Engeland de finale van het Wereldkampioenschap in Rusland gehaald. In Moskou won de underdog met 2-1. In de finale treft het Frankrijk, de ploeg die Kroatië in 1998 uit de finale hield. Dat was tot op heden de beste prestatie van de Kroaten ooit, maar die gaat nu overtroffen worden.

Voor beide ploegen stond er een hoop op het spel. Zo kon Engeland voor de eerste keer de finale bereiken sinds 1966, terwijl de Kroaten nog nooit de eindstrijd bereikten. In 1998 waren ze wel dichtbij, maar toen verloor het in de halve finale van gastland Frankrijk. Engeland begon de wedstrijd goed en maakte al vroeg in het duel de openingstreffer via Kieran Trippier.

Het was alweer de negende treffer die gemaakt werd uit een dood spelmoment. Geen enkele ploeg dit WK scoorde vaker uit een standaardsituatie dan de Engelsen. Sterker nog, nooit eerder was er een ploeg die tijdens een WK negen keer wist te scoren uit standaardsituaties. Daardoor pakken de Engelsen een record wat dat betreft. Bovendien leverde de treffer een ander record op, want in totaal kwam de teller op twaalf doelpunten. Nooit eerder maakte Engeland namelijk zoveel treffers op één WK.

Voor de Kroaten was de 0-1 bij rust een slecht teken, want alleen Argentinië wist ooit een achterstand in de halve finale van een WK om te buigen en de finale te bereiken. Alle andere zeventien ploegen die tegen een achterstand aankeken na 45 minuten verloren die wedstrijd.

Toch liet Kroatië zich niet ontmoedigen, want de ploeg ging op zoek naar de gelijkmaker. Deze kwam er ook via Ivan Perišić, die een voorzet van Sime Vrsaljko tegen de touwen werkte. Samen met de editie in Brazilië staat hij nu op vier WK doelpunten. Daarmee is hij de tweede topscorer op het WK ooit, achter Davor Šuker (zes doelpunten).

De wedstrijd ging naar verlenging en vooral voor Kroatië was dat slopend. De ploeg van Zlatko Dalić speelde namelijk voor de derde wedstrijd op rij een verlenging, waarmee het recordhouder. Alleen Engeland presteerde dat in het verleden namelijk ook eenmaal, in 1990. Toch lukte het Kroatië om de winnende treffer te maken voordat het duel naar strafschoppen ging. Mario Mandžukić was de gevierde man door de bal tegendraads achter Jordan Pickford te werken. Het was net als voor Perišić de vierde WK-treffer van Mandžukić.