14.07.2018 17:52

Historische goal Meunier tekenend Belgisch collectief

België heeft haar beste prestatie op het Wereldkampioenschap ooit geleverd. De ploeg van Roberto Martínez won de troostfinale in Rusland van Engeland met 2-0 en eindigde zodoende als derde. Nog nooit eindigden de Rode Duivels zo hoog op het WK.

België speelde een zeer sterke eerste helft. De openingstreffer liet daarom niet lang op zich wachten, want al na vier minuten hadden de Belgen het Engelse net gevonden. Het was Thomas Meunier die een pass van Nacer Chadli promoveerde tot treffer. Een historisch doelpunt, want Meunier was de tiende Rode Duivel die dit WK tot scoren kwam. Een evenaring van het record met meeste verschillende doelpuntenmakers van één land. Ook Frankrijk (1982) en Italië (2006) bereikten het aantal van tien doelpuntenmakers.

De tien verschillende Belgische topscorers dit WK:

• Lukaku – Hazard
  • Januzaj – Batshuayi
  • Mertens – Chadli
  • Fellaini – Vertonghen
  • De Bruyne – Meunier

Bovendien was de treffer van Meunier de snelste Belgische goal ooit op een WK (na 3 minuten en 37 seconde). Engeland kreeg ook nog nooit sneller een doelpunt tegen. In de laatste fase ging Engeland nog wel op zoek naar de gelijkmaker, maar grote kansen kreeg het nooit. Het feest voor de Belgen raakte compleet toen sterspeler Eden Hazard een kleine tien minuten voor het einde de score verdubbelde. De aanvoerder van België was daardoor direct betrokken bij vijf doelpunten dit WK. Alleen Harry Kane (zes goals) deed dat beter.

Voor doelman Thibaut Courtois was er dubbel feest, hij passeerde namelijk de legendarische Belgische doelman Jean-Marie Pfaff als sluitpost met de meeste optredens onder de lat namens de Rode Duivels. De nog altijd maar 26-jarige Courtois keepte tegen Engeland alweer zijn 65e wedstrijd in het Belgische shirt.