07.12.2018 00:30

Deze clubs verdienen flink bij megaklapper De Jong

Het lijkt erop dat Frenkie de Jong aan het einde van dit seizoen de overstap van Ajax naar Paris Saint-Germain gaat maken. Het bedrag dat genoemd wordt voor de middenvelder van de Amsterdammers is naar verluidt 75 miljoen euro volgens De Telegraaf.

Mocht het zover komen, vangt Ajax een gigantisch bedrag. Nooit eerder is een speler namelijk voor zoveel geld uit de Eredivisie vertrokken, wat dus een record zou betekenen als de deal plaatsvindt. Davinson Sánchez is tot op heden de duurste speler aller tijden, hij verkaste voor veertig miljoen euro naar Tottenham Hotspur. Maar niet alleen Ajax maakt een financiële klapper bij een vertrek van De Jong, ook zijn voormalig werkgevers Willem II en RKC Waalwijk houden de situatie nauwlettend in de gaten. 

De Brabantse clubs hebben in ieder geval recht op een solidariteitsbijdrage, die vijf procent van de transfersom bedraagt. Dus 3,75 miljoen euro als het genoemde bedrag van 75 miljoen euro klopt, meldt het Brabants Dagblad. Van dat bedrag zou één miljoen euro naar Ajax gaan, terwijl Willem II en RKC Waalwijk de rest verdelen.

Toen de Tilburgers De Jong in 2015 verkochten aan de Amsterdammers, was er een bedrag van slechts één euro gemoeid met de overgang. De Tilburgers bedongen wel een doorverkooppercentage van tien procent, waardoor een gigantisch bedrag naar de Brabantse club zou gaan: 7,5 miljoen euro. Maar omdat het in die tijd een gemeenschappelijke jeugdopleiding had met RKC Waalwijk, zal ook dit bedrag gedeeld worden tussen beide clubs. Volgens de afspraken zou dat gaan om een verdeling van respectievelijk zestig om veertig procent: 4,5 miljoen euro naar Willem II en 3 miljoen naar RKC Waalwijk. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner