16.08.2018 10:45

Frankrijk nieuwe lijstaanvoerder herziene FIFA ranking

Na een uitstekend Wereldkampioenschap in Rusland is Frankrijk opgeklommen naar de hoogste plaats van de nieuwe FIFA ranking. Tijdens de vorige ranking bezette Duitsland nog de eerste plaats.

De ploeg van Joachim Löw speelde echter een beschamend toernooi en werd in de eerste ronde naar huis gestuurd, na de nederlaag tegen Zuid-Korea en staat nu op plaats vijftien. Brazilië, België, Portugal en Argentinië completeerden de top vijf, maar die ziet er momenteel iets anders uit met de aanwezigheid van Kroatië en Uruguay. Het Nederlands elftal blijft onveranderd op de zeventiende plaats staan, twee plaatsen onder Duitsland dus.   

De top vijf van de nieuwe FIFA ranking*:

  1. Frankrijk – 1726 punten
  2. België – 1723 punten
  3. Brazilië – 1657 punten
  4. Kroatië – 1643 punten
  5. Uruguay – 1627 punten

De FIFA ranking is in een nieuw jasje gegoten, mede omdat er in de voorgaande jaren veel kritiek was op de huidige manier van ranken. Ook werden landen uit Europa en Zuid-Amerika als beter aangezien, waardoor zij automatisch hoger scoorden op de FIFA ranking. De voormalige top vijftig bestond dan ook voornamelijk uit landen uit de UEFA en CONMEBOL. Voor de nieuwe ranking kan je punten verdienen op basis van de sterkte van de tegenstander en het belang van de wedstrijd. Zo gaat een eindtoernooi zwaarder meewegen.


Lees ook: Atlético als EL-winnaar is koning van de Super Cup 


Ook worden vriendschappelijk duels op een andere manier meegenomen in de nieuwe ranking. Door het spelen van weinig vriendschappelijke duels was het mogelijk om langzaam te stijgen op de ranglijst. Zo speelden bijvoorbeeld Wales en Roemenië amper een oefeninterland in het jaar voordat er geloot moest worden voor een kwalificatiegroep. Met de nieuwe FIFA ranking wordt dat een stuk minder manipuleerbaar.

Wat nog één van de voordelen van het nieuwe systeem is, dat de ranking niet op vooraf aangegeven data wordt vrijgegeven, maar per wedstrijd. Dat voorkomt een hoop problemen. Zo was Tunesië één van de ploegen in pot 1 tijdens de loting van de kwalificaties voor het WK in Rusland, terwijl als er een andere dag was geloot, had Egypte in de hoogste pot gezeten.

* Klik hier voor de volledige FIFA ranking

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner