20.07.2018 10:00

De 5: meest waardevolle Nederlandse tieners

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Met de start van het nieuwe seizoen kijken we naar de Nederlandse tieners die de hoogste marktwaarde* hebben.

1: Matthijs de Ligt, 18 jaar (Ajax)
Hoewel de robuuste centrale verdediger al ruim anderhalf jaar basisspeler is, is De Ligt nog altijd maar achttien jaar. Na zijn valste start bij Oranje (2-0 verlies bij Bulgarije) herpakte hij zich bij Ajax én het Nederlands elftal. Hij speelde zich in de kijker bij vrijwel alle grote clubs uit Europa, maar vanwege zijn gigantische prijskaartje (De Ligt heeft een waarde van veertig miljoen euro) en omdat Ajax hem niet wil verkopen, is het van een transfer nog niet gekomen. Maar dat zal niet lang duren. Misschien deze zomer nog, anders in de 2019. Voorlopig is De Ligt, gekozen bij Ajax tot talent van het jaar, nog even te bewonderen in de Eredivisie. 

2: Justin Kluivert, 19 jaar (AS Roma)
Wat goed is, komt snel. Zeker bij Ajax, want Kluivert kreeg op jonge leeftijd al zijn kans in het eerste elftal nadat Amin Younes geblesseerd raakte. De zoon van Patrick ontwikkelde zich stormachtig en was afgelopen seizoen bij vlagen een zeer belangrijke speler. Aangezien het contract van Kluivert volgend seizoen afliep, wilden beide partijen verlengen, maar tot een akkoord kwam het niet tussen de speler en Ajax. Zodoende besloot hij te vertrekken. Voor een bedrag van ruim zeventien miljoen euro, iets hoger dan zijn transferwaarde (vijftien miljoen), verkaste hij naar AS Roma. Daar staat de jonge buitenspeler nu voor een belangrijk seizoen. 

3: Rick van Drongelen, 19 jaar (Hamburger SV)
Vorig seizoen verkaste Van Drongelen van Sparta Rotterdam naar Hamburger SV. De jonge verdediger, die een waarde heeft van drie miljoen euro, begon sterk aan zijn Duitse avontuur met een reeks basisplaatsen, tot hij een paar maanden geblesseerd raakte. Na zijn rentree had hij geen vaste plek bij de eerste elf, maar in totaal kwam hij toch tot zestien basisplaatsen in de Bundesliga. Het seizoen eindigde echter in mineur. Hamburger SV, de enige ploeg die alle jaren van de Bundesliga op het hoogste niveau speelde, degradeerde namelijk.

4: Tyrell Malacia, 18 jaar (Feyenoord)
Toen Ridgeciano Haps geblesseerd raakte, stond Malacia ineens daar. De aanvoerder van het hoogste jeugdteam van de Rotterdammers vulde die rol zeer volwassen in, alsof hij al jaren een vaste waarde was. Mensen vroegen zich zelfs af waarom Haps eerder dat seizoen voor zeven miljoen euro was gekocht. In totaal speelde hij elf wedstrijden in de Eredivisie en voor 2018/2019 is hij een serieuze kandidaat om een basisplaats linksachter op te eisen. Malacia heeft een waarde van twee miljoen euro.

5: Kik Pierie, 18 jaar (sc Heerenveen)
Pierie, die in Boston is geboren en dus ook de Amerikaanse nationaliteit heeft, was één van de vijf jongste Eredivisie-debutanten in het afgelopen seizoen. De linksbenige tiener van sc Heerenveen ontpopte zich in zijn debuutseizoen direct tot een echte sterkhouder bij de Friese ploeg. Pierie stond 31 wedstrijden in de basis en slechts vier andere ploeggenoten maakten meer minuten in de Eredivisie. Een veelbelovend eerste seizoen moet nu opgevolgd worden met een stap omhoog voor de man met de waarde van twee miljoen euro. 

De vijf meest waardevolle Nederlandse tieners:

  1. Matthijs de Ligt – €40.000.000
  2. Justin Kluivert – €15.000.000
  3. Rick van Drongelen – €3.000.000
  4. Tyrell Malacia – €2.000.000
  5. Kik Pierie – €2.000.000

* De bedragen zijn afkomstig van Transfermarkt.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner