24.07.2018 11:00

Matige Ajax-voorbereiding wél beter dan laatste 3 jaar

De afgelopen drie seizoenen moest Ajax telkens via de voorrondes van de Champions League het hoofdtoernooi zien te bereiken. Geen enkele keer lukte het de ploeg in die operatie. Dit seizoen hopen de Amsterdammers de ellendige reeks te doorbreken. 

Echter verloopt de voorbereiding niet zonder slag of stoot voor de ploeg van Erik ten Hag. De oefenmeester zag Dušan Tadić, Hakim Ziyech, Lasse Schöne, Kasper Dolberg en Nicolas Tagliafico later instromen vanwege het WK, terwijl spelers als Frenkie de Jong en Donny van de Beek niet topfit zijn. Het zorgde voor wisselende resultaten in de voorbereiding. Zo werd er slechts tweemaal gewonnen (van VVSB en SV Lippstadt), terwijl de ploeg struikelde over Preussen Münster, FC Nordsjaelland, RSC Anderlecht en Walsall FC. Tegen FCSB en Wolverhampton Wanderers speelde Ajax gelijk. 

De matige resultaten betekenen geen fijne voorbereiding voor woensdagavond, wanneer het eerste duel van het tweeluik met Sturm Graz in de Johan Cruijff ArenA op het programma staat. Toch is de voorbereiding van de Amsterdammers niet zo slecht als de afgelopen drie seizoenen, toen de ploeg ook tijdig startte om gereed te zijn voor de Champions League-wedstrijden. Ten Hag won met Ajax nog twee wedstrijden, iets wat Marcel Keizer, Peter Bosz en Frank de Boer niet bereikten.


 Lees ook: Peñarol vreemde in lijst vol topclubs qua WK-goals 


Vorig seizoen bereidde Ajax zich voor op het Champions League-tweeluik met OGC Nice. Met Keizer als trainer won de ploeg slechts eenmaal in de oefenduels daar voorafgaand, PAOK Saloniki werd met 4-2 verslagen. Tegen Werder Bremen, KRC Genk en Olympique Lyon (tweemaal) werd verloren of gelijkgespeeld. Ook in 2016 en in 2015 met respectievelijk Bosz en De Boer als trainer werd er maar één zege geboekt. Twee seizoenen terug won Ajax van AS Béziers, terwijl succescoach De Boer de enige overwinning op zijn naam schreef tegen Panathinaikos. 

De voorbereidingen van Ajax richting voorronde Champions League: 

  • 2018: 2 oefenzeges voor het tweeluik met Sturm Graz
  • 2017: 1 oefenzege voor het tweeluik met OGC Nice
  • 2016: 1 oefenzege voor de tweeluiken met PAOK Saloniki en FK Rostov
  • 2015: 1 oefenzege voor het tweeluik met Rapid Wien

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner