31.07.2018 14:45

Zesmaal verdedigde Ajax een voorsprong van twee goals

Ajax hoopt ten koste van Sturm Graz de derde voorronde van de Champions League te bereiken. Daarvoor heeft het zichzelf in een uitstekende positie gemanoeuvreerd, want het heenduel in Amsterdam eindigde in een 2-0 overwinning. In de laatste 25 jaar verdedigde Ajax in totaal zes keer een voorsprong van twee doelpunten verschil. 

Schalke 04 – 2016/2017
Tijdens het succesvolle Europa League-avontuur twee seizoenen geleden trof Ajax in de kwartfinale het Duitse Schalke 04. In eigen stadion wervelde de ploeg langs de ploeg uit Gelsenkirchen, maar beloonde het zichzelf niet. Het werd 2-0 voor Ajax. Een knap resultaat, maar de score had hoger uit moeten vallen. Daardoor werd de uitwedstrijd nog een flink karwei. Sterker nog, virtueel was het al uitgeschakeld, doordat het op 3-0 achterstand kwam in Duitsland. Ondanks de rode kaart vocht Ajax zich terug uit geslagen positie: in verlenging scoorde ploeg nog tweemaal door Amin Younes en Nick Viergever.

Steaua Boekarest – 2012/2013
De laatste keer dat Ajax een voorsprong van twee doelpunten uit handen gaf, was tegen het Roemeense Steaua Boekarest. Vier seizoenen geleden won de ploeg van Frank de Boer immers in eigen stadion met 2-0 van de Roemeense ploeg in de tweede ronde van de Europa League. Geen vuiltje aan de lucht, maar in Roemenië liep het toch in het mes. Het werd 2-0 voor de thuisploeg en door gemiste strafschoppen van Lasse Schöne en Niklas Moisander werd Ajax alsnog uitgeschakeld.


 Lees ook: Hoe verging het Ajax de laatste 3 jaar in de CL-voorronde? 


Apollon Limassol – 2001/2002
Door treffers van Zlatan Ibrahimović en Niklos Machlas won Ajax begin deze eeuw met 2-0 van de Cyprioten tijdens de eerste ronde van de UEFA Cup. De return was er daarom eentje voor de formaliteiten, maar ook op verplaatsing wisten de Amsterdammers ruim te winnen. Rafael van der Vaart, Ibrahimović en Wamberto schoten Ajax op het eiland naar een 0-3 zege.

VfL Bochum – 1997/1998
Tegen de Duitsers won Ajax met 4-2 tijdens de heenwedstrijd in eigen huis voor de kwartfinale van de UEFA Cup. Opvallend was dat alle zes de treffers in de eerste helft vielen. Pas nadat Bochum op 0-2 kwam, begon Ajax aan te zetten. Michael Laudrup (twee keer), Shota Arveladze en Frank de Boer schoten Ajax voor rust nog op 4-2. De return was echter allesbehalve een makkelijk wedstrijd voor de Amsterdammers, daar de ploeg van Morten Olsen uiteindelijk met 2-2 remiseerde. Dat bleek wel voldoende om door te gaan naar de volgende ronde.

Borussia Dortmund – 1995/1996
In het seizoen dat Ajax voor de tweede keer op rij de finale van de Champions League haalde, speelde het in de kwartfinale van het kampioenenbal tegen Borussia Dortmund. Op bezoek in het Westfalenstadion won de piepjonge ploeg van Louis van Gaal met 0-2 door treffers van Edgar Davids en Patrick Kluivert. De fantastische uitgangspositie werd in het Olympisch Stadion niet meer uit handen gegeven. Ook op eigen terrein won Ajax (met 1-0), door een doelpunt van Kiki Musampa.

1. FC Kaiserslautern – 1992/1993
De Hoofdstedelingen versloegen 1. FC Kaiserslautern de achtste finale van de UEFA Cup in eigen stadion met 2-0, door doelpunten van Davids en Wim Jonk. Een fraaie voorsprong voor de ploeg van Van Gaal. Ook tijdens de tweede wedstrijd kwam de kampioen van het jaar ervoor niet meer in de problemen. Ook die partij ging gewonnen, met een minimaal verschil. Rob Alflen scoorde de enige goal van het duel.

  • Succesvol na een voorsprong van twee goals verschil: 5 keer
  • Uitgeschakeld na een voorsprong van twee goals verschil: 1 keer

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner