04.08.2018 14:00

Landskampioen succesvoller in Johan Cruijff Schaal

In de historie van de Johan Cruijff Schaal heeft de landskampioen vaker aan het langste eind getrokken dan de bekerwinnaar. De strijd tussen de twee kampioenen van vorig seizoen wordt zaterdagavond afgewerkt. PSV won de Eredivisie, Feyenoord de KNVB beker.

De strijd om de Super Cup werd in het verleden 28 keer afgewerkt. Vanaf 1991 jaarlijks, daarvoor eenmalig in 1949 om een jubileum van de Nederlandse voetbalbond te vieren. In dat jaar nam de landskampioen al de leiding in het winnaarsklassement, SVV Schiedam won van Quick Nijmegen met 0-2.

In totaal heeft de landskampioen vijftien keer aan het langste eind getrokken in de Johan Cruijff Schaal, tegenover negenmaal winst van de bekerwinnaar. In alle finales werd in totaal 87 keer gescoord, wat neerkomt op een gemiddelde van ruim drie doelpunten per Super Cup. Ex-PSV'er Ola Toivonen heeft nog steeds het record van snelste goal in de Johan Cruijff Schaal in handen, hij maakte in 2012 tegen Ajax al na drie minuten de 1-0. PSV won de finale uiteindelijk met 4-2.

Luuk de Jong kan zaterdagavond op gelijke hoogte komen met Mateja Kežman, als hij weet te scoren tegen Feyenoord. De drievoudig Eredivisie-topscorer uit Servië is vooralsnog de enige speler die in drie verschillende Super Cups wist te scoren. De Jong speelde in totaal vier finales, in twee van die finales maakte hij een goal.
 


Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner