04.08.2018 20:20

Feyenoord wint Johan Cruijff Schaal na unicum

Op bijzondere wijze heeft Feyenoord de Johan Cruijff Schaal 2018 gewonnen. PSV werd verslagen na penalty's, de penaltyserie werd voor het eerst in Nederland op officiële wijze via het ABBA-systeem afgewerkt.

Het was het tweede unieke moment van de Super Cup-avond in Eindhoven. In de 28 eerdere ontmoetingen tijdens de eerste wedstrijd van het officiële seizoen in Nederland werd minimaal één keer gescoord binnen reguliere speeltijd of verlenging. PSV en Feyenoord hielden elkaar in reguliere speeltijd op een 0-0 gelijkspel. Daarbij moet wel gesteld worden dat sinds enkele jaren geen verlenging meer wordt gehanteerd in de Johan Cruijff Schaal. Dit om overbelasting vroeg in het seizoen te voorkomen.

Zodoende stond de eerste 0-0 ooit op het scorebord toen duidelijk werd dat penalty's de beslissing moesten brengen. Deze werden vervolgens via het ABBA-principe genomen. Ploeg A begint met de penaltyserie, in dit geval Feyenoord, daarna neemt PSV twee strafschoppen. Deze verdeling wordt als eerlijker gezien door onder andere de KNVB, de UEFA en de FIFA. 

Uiteindelijk vertolken Justin Bijlow en de teruggekeerde Jordy Clasie een hoofdrol in de penaltyserie. Bijlow stopte de inzetten van Jorrit Hendrix en Pablo Rosario, terwijl José Angeliño op een cruciaal moment het doel miste. Hij schoot naast, waarna de gestopte pingel van Rosario ook cruciaal bleek. Clasie bleef na de misser wel koel en schoot Feyenoord naar de winst in de Johan Cruijff Schaal. 

Het is pas de vierde keer dat de Rotterdammers de Super Cup winnen. In 1991, 1999 en 2017 was Feyenoord de beste in de seizoensouverture. Ajax (8) en PSV (11) wonnen de schaal al vaker.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner