09.08.2018 07:30

Feyenoord beste Eredivisie-starter, Utrecht dramatisch

Van alle teams uit de Eredivisie is Feyenoord de ploeg die de afgelopen tien seizoenen de meeste punten pakte uit de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Zo won het vorig seizoen in De Kuip tijdens speelronde één van FC Twente (2-1). In totaal pakten de Rotterdammers 24 van de 30 punten.

Ook de andere twee topclubs, PSV en Ajax, doen het vaak goed in de eerste speelronde. Echter, met twintig punten in de laatste tien jaar, toch een stuk minder dan de ploeg van Giovanni van Bronckhorst. Dat Feyenoord, Ajax en PSV zoveel punten halen in de opening speelronde is niet heel opvallend. Dat zijn de prestaties van PEC Zwolle en VVV-Venlo wel.


Lees ook: Totale begroting Eredivisie gelijk aan Liverpool


Die ploegen volgen op de derde plaats met zeventien punten uit de laatste tien seizoenen. Daarin zijn ook de openingswedstrijden van de Jupiler League meegenomen, waardoor het enigszins een vertekend beeld geeft. PEC Zwolle start vrijdagavond het Eredivisie-seizoen tegen sc Heerenveen. De Friese ploeg verzamelde in de laatste tien jaar tijdens de eerste wedstrijd in totaal dertien punten.

Eredivisie-teams met meeste punten uit de opening speelronde laatste 10 jaar:

  1. Feyenoord – 24 punten
  2. Ajax, PSV – 20 punten
  3. PEC Zwolle, VVV-Venlo – 17 punten

De ploeg die vaak slecht start is FC Utrecht, al moet gezegd worden dat die ploeg vaak een lastige tegenstander treft in speelronde één. Van de laatste tien seizoenen wist de ploeg namelijk maar twee keer de eerste wedstrijd van het seizoen te winnen. Dat was vorig seizoen tegen ADO Den Haag (0-3 zege) en in in het seizoen 2009/2010, toen de Domstedelingen op bezoek gingen bij RKC Waalwijk: 0-1 overwinning. Het belooft niet veel goeds voor FC Utrecht, dat dit weekend aantreedt in Eindhoven tegen landskampioen PSV. Wederom een lastige start voor FC Utrecht. Ook 
SBV Excelsior, ADO Den Haag, AZ Alkmaar en Willem ll starten het seizoen vaak erg matig. 

Eredivisie-teams met minste punten uit de opening speelronde laatste 10 jaar:

  1. FC Utrecht – 8 punten
  2. Excelsior, AZ, ADO – 9 punten
  3. Willem ll – 11 punten

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner