10.08.2018 10:00

De 5: grootste Europese nederlagen ooit van Feyenoord

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Na de 4-0 oorwassing van Feyenoord in de derde voorronde van Europa League, kijken we naar de vijf grootste nederlagen ooit van de Rotterdammers in Europees verband. 1:

Real Madrid – Feyenoord 5-0
Donderdagavond tegen FK AS Trenčín was niet eens de grootste nederlaag uit de geschiedenis van de club. Die vond plaats in 1965, 52 jaar geleden. Destijds verloor de ploeg in de Europa Cup I in Madrid met liefst 5-0 van Real. Grote man aan de zijde van De Koninklijke was de legende Ferenc Puskás (foto onder met Alfredo Di Stéfano). Hij passeerde Feyenoord-keeper Eddy Pieters Graafland liefst vier keer. De andere treffer kwam op naam van Grosso.

2: Borussia Mönchengladbach – Feyenoord 5-1
Eveneens met 5-1 verloor Feyenoord in het seizoen 1986/1987 van Borussia Mönchengladbach. Dat gebeurde in de tweede ronde van de UEFA Cup, de voorloper van de huidige Europa League. Onder leiding van Rinus Israël was Feyenoord niet opgewassen tegen het Duitse team van Jupp Heynckes. In de return kon De Stadionclub het verschil niet meer ongedaan maken. Sterker nog, ook in De Kuip verloor Feyenoord van de Duitsers: 0-2


Lees ook: Willem ll en Fortuna met grootste vreemdelingenlegioen 


3: Juventus – Feyenoord 5-1
In het seizoen dat Juventus de Champions League-finale van Real Madrid verloor (1997/1998), opende de Italiaanse ploeg het Europese seizoen bijzonder sterk. Dat deed ploeg in eigen stadion tegen Feyenoord. Door treffers van Alessandro Del Piero (2), Filippo Inzaghi, Zinédine Zidane en Alessandro Birindelli knokte het tiental van Juventus (Angelo Di Livio kreeg rood na ruim vijftig minuten) zich naar een 5-1 overwinning. Namens Feyenoord maakte Jean-Paul van Gastel de eretreffer. Dat gebeurde in hetzelfde seizoen toen de Rotterdammers in de poule zaten met 1. FC Košice, tot donderdagavond de enige Zwitserse ploeg waar het ooit tegen speelde. 

4: SL Benfica – Feyenoord 5-1
De eerste keer dat Feyenoord met een 5-1 nederlaag van het veld stapte, was in Portugal tegen SL Benfica. Dat duel vond plaats in het seizoen 1971/1972 tijdens de kwartfinale van de Europa Cup I. De ruime zeperd van de Rotterdammers was zeer opvallend, daar Feyenoord eerder in het toernooi nog geen enkele tegentreffer incasseerde. De voorgaande vijf wedstrijden had men afgesloten met vijf overwinningen en een doelsaldo van +23 (23 voor, 0 tegen). 

5: FK AS Trenčín – Feyenoord 4-0
De pak slaag van donderdagavond tegen FK AS Trenčín gaat de boeken in als de vijfde grootste nederlaag ooit van Feyenoord in Europees verband. Die uitslag zette het niet alleen neer tegen de Slowaken, ook vorig seizoen opende de ploeg van Giovanni van Bronckhorst het seizoen in Europa met 0-4 nederlaag. Destijds in de eigen Kuip tegen Manchester City. Ook tegen Newcastle United (1968), Sparta Praag (2001) en Manchester United (2016) was 4-0 de uitslag.  

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner