14.08.2018 14:45

Populariteit voetbal in VS blijft groeien en is NHL voorbij

Met de recente komst van supersterren als David Villa, Andrea Pirlo, Kaka, Zlatan Ibrahimović en iets langer geleden Thierry Henry en David Beckham hoopte de Major Soccer League, het hoogste voetbalniveau in Amerika, de aantrekkelijkheid van de competitie te verhogen.

Het voetbal moest meer gaan leven in de Verenigde Staten en dat is mede door komst van de vedettes goed gelukt. In de afgelopen tien jaar stegen de kijkcijfers naar de Major Soccer League namelijk flink, terwijl de kijkcijfers van American football, honkbal en basketbal (de drie grootste sporten in de Verenigde Staten) daalden of ongeveer gelijk bleven, volgens de cijfers van Gallup. Het Amerikaanse voetbal heeft zelfs al de NHL (ijshockey) ingehaald als populairste kijksport.

Klik hier of op onderstaande afbeelding om te vergroten. 

De groei toont zich ook in de 'entrance fee' van de MLS. In Amerika is het namelijk zo dat clubs hun plekje in de hoogste competitie kunnen kopen voor een bepaald bedrag. Waar dat inkoopbedrag eind vorige eeuw nog lag op ongeveer vijf miljoen dollar (onder meer Los Angeles Galaxy betaalde dat), is dat inmiddels gestegen naar honderd miljoen dollar. Dat bedrag moeten clubs dus nu neertellen om op het hoogste niveau actief te raken, iets wat New York City FC bijvoorbeeld deed. De club die voor tachtig procent in handen ligt van Manchester City heeft echter nu al een waarde van 275 miljoen dollar.

Klik hier of op onderstaande afbeelding om te vergroten. 

De groei van het Amerikaanse voetbal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Zeker nu het Wereldkampioenschap van 2026 door de FIFA is toegewezen aan het Noord-Amerikaanse continent. De Verenigde Staten gaat het grootste voetbalevenement over acht jaar organiseren samen met buurlanden Canada en Mexico. Nederland sprak haar voorkeur nog uit aan het bid van Marokko, maar de keuze viel uiteindelijk op de drie landen uit Noord-Amerika. Niet geheel vreemd gezien het beoogde verschil in inkomsten tussen de toernooien in Marokko en Noord-Amerika: liefst 7,1 miljard dollar.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner