22.08.2018 22:50

Ajax doorbreekt in 80 seconden muur die 360 minuten stond

Ajax heeft uitstekende zaken gedaan in de eerste play-offwedstrijd om Champions League-voetbal. De Amsterdammers wonnen met 3-1 van Dinamo Kiev, dat al erg vlot een treffer incasseerde. Dat was wennen voor de Oekraïners.

Dinamo Kiev had namelijk in de eerste vier wedstrijden van het seizoen de nul gehouden. Alle vier de wedstrijden in de Oekraïnse Premyer Liga werden met het kleinst mogelijke verschil gewonnen: 1-0. Toch had Ajax overduidelijk geen moeite om de muur die 360 minuten standhield te breken. Na tachtig seconden opende Donny van de Beek de score in de Johan Cruijff Arena.

De 21-jarige middenvelder voelt zich goed in de eigen thuishaven. In 2018 was hij in de Johan Cruijff Arena al bij acht goals betrokken: hij schoot er zelf vijf tegen de touwen en bereidde er drie voor.

Ondanks een snelle tegentreffer van Dinamo gingen de Ajacieden vrolijk verder waar ze mee bezig waren. In fases werd de Oekraïnse ploeg weggevaagd. Het leidde tot nog twee treffers voor rust: Dušan Tadić en Hakim Ziyech zorgden ervoor dat hun ploeg met een riante 3-1 voorsprong ging rusten.

Beide spelers kennen krankzinnige cijfers in het shirt van Ajax. Ziyech was in 88 duels bij 55 doelpunten betrokken (21 goals en 34 assists), terwijl Tadić in zijn eerste zeven duels in het shirt van Ajax vier keer scoorde en drie doelpunten voorbereidde.

Gemiddeld per duel betrokken bij Ajax-goal

• Hakim Ziyech - 0,625 goal/assist per duel
  • Dušan Tadić - 1,00 goal/assist per duel

Ajax raakte in de tweede helft, waarin het de wedstrijd domineerde, onder andere nog twee keer het aluminium, maar de 3-1 bleef op het scorebord staan. Zo reist Ajax volgende week dinsdag naar Oekraïne met een ruime marge om de plaatsing voor het miljoenenbal te bewerkstelligen.