28.08.2018 22:50

Unieke Europese start van Ajax levert CL-ticket op

Het is Ajax gelukt om het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken. De Amsterdammers verdedigden in Oekraïne op succesvolle wijze de 3-1 voorsprong op Dinamo Kiev uit het heenduel door met 0-0 gelijk te spelen. Ajax overleefde drie voorrondes, dat lukte nog nooit eerder een Nederlandse club in de Champions League. 

Zo effectief als Ajax was in de vorige rondes tegen Sturm Graz en Standard Luik, zo stroef was de afronding nu. De Amsterdammers kwamen in de eerste helft tot veertien schoten op het doel van Dinamo Kiev, waarbij Dušan Tadić vanaf de strafschopstip en Klaas-Jan Huntelaar in de één-op-één faalden. Ajax had de controle, maar bereikte met de brilstand de rust. 


Lees ook: Zo wordt het tv-geld in de Eredivisie verdeeld


Ook na de onderbreking bleef het legio kansen creëren, waardoor er voldoende mogelijkheden waren voor Ajax om het clubrecord uit 1972/1973 te verbreken. In de laatste zes Europese duels van de Amsterdammers kwam het altijd minstens twee keer te scoren. Als dat tegen Dinamo Kiev ook was gelukt, was het clubrecord verbeterd. Dat gebeurde dus niet, maar gefeest werd er wel. Het grootste doel van Ajax, het bereiken van de groepsfase, is namelijk gelukt. 

Bovendien startte Ajax zeer sterk, want in de eerste zes wedstrijden van dit Europese seizoen bleef het ongeslagen. De laatste keer dat Ajax dat lukte, was in het seizoen 2009/2010. In de voorrondes van de Europa League versloeg Ajax destijds tweemaal Slovan Bratislava, waarna de ploeg ook standhield in de poule tegen FC Timişoara (twee duels), Dinamo Zagreb (twee duels) en RSC Anderlecht.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner