30.08.2018 19:54

Alles over de Champions League-loting van Ajax & PSV

Voor het eerst sinds 2010 gingen er donderdagavond weer twee Nederlandse clubs de Champions League-kokers in. PSV zit in de poule des doods, terwijl Ajax de favoriete tegenstander van trainer Erik ten Hag lootte.

PSV met FC Barcelona, Tottenham Hotspur en Internazionale
Veel zwaarder had PSV het niet kunnen treffen met groep B. De Eindhovenaren staan voor een loodzware klus, maar gaan wel zes wedstrijden op het allerhoogste niveau spelen.

  • PSV scoorde liefst twaalf keer in zes Europese wedstrijden tegen FC Barcelona. Eén keer werd gewonnen, drie keer speelden de ploegen gelijk en twee keer was Barça te sterk. De laatste ontmoeting dateert uit 1997/1998, toen beide wedstrijden in de poulefase in 2-2 eindigden.
  • FC Barcelona won de groepsfase in de laatste elf seizoenen. In het seizoen 2006/2007 werd Chelsea groepswinnaar, gevolgd door de Catalanen. Alle daaropvolgende seizoenen werd FC Barcelona eerste in de poule.
  • In het seizoen 2007/2008 speelde PSV in de Europese campagne tegen zowel Inter als Tottenham Hotspur. In de groepsfase van de Champions League werd tweemaal verloren (2-0 en 0-1) van de Italianen, in de Europa League kwam PSV vervolgens The Spurs tegen. PSV was na strafschoppen te sterk na een 0-1 zege in Londen en  0-1 nederlaag in Eindhoven.
  • PSV plaatste zich als enige van de groep via de voorrondes voor de Champions League. FC Barcelona werd kampioen van Spanje, Inter werd nipt op een onderling resultaat vierde en voor Tottenham Hotspur was de derde plaats genoeg voor directe plaatsing.

Ajax met Bayern München, SL Benfica en AEK Athene.
Een groep met perspectieven voor Ajax. Op voorhand gaf trainer Erik ten Hag al aan het liefst tegen zijn voormalige werkgever Bayern München te lootten, wat ook zo is uitgekomen. Met Benfica en AEK Athene erbij lijken de Amsterdammers kansrijk voor Europees voetbal na de winterstop.

  • In succesjaar 1994/1995, toen Ajax de Champions League won, werd onderweg afgerekend met Bayern München en AEK Athene. In de halve finale werden de Duitsers uitgeschakeld, in de groepsfase was Ajax tweemaal te sterk voor de Grieken.
  • Het onderlinge resultaat is tegen geen enkele tegenstander in het nadeel van Ajax. Tegen AEK Athene werden twee eerdere ontmoetingen gewonnen, de balans tegen Bayern München is in evenwicht en Benfica was maar één keer te sterk in vijf ontmoetingen.
  • Bayern München is de meest recente tegenstander geweest van Ajax in de Champions League. In het seizoen 2004/2005 kende Roy Makaay geen genade met een hattrick in München (4-0), in Amsterdam sleepte Ajax een punt uit het vuur (2-2).

De volledige Champions League-loting
 

Lees ook: Kampioenenbal bestaat grotendeels uit niet-kampioenen


PSV is de ploeg met de meeste Champions League-deelnames van Nederland: zestien keer. Het overleven van de drie voorrondes betekent voor Ajax dat de club voor de veertiende keer erbij is in het huidige miljardenbal. Toch zijn het de Amsterdammers die de meeste zeges boekten: 38 zeges tegenover 36 zeges van de Eindhovenaren. Dat kan na de zes groepswedstrijden anders zijn.


Lees ook: PSV de meeste CL-deelnames, Ajax meeste overwinningen


 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner