02.09.2018 13:58

Penaltyprobleem PSV lijkt verholpen dankzij specialisten

PSV leed de afgelopen jaren aan een heus penaltysyndroom. Met name in de seizoenen 2015/2016 en 2016/2017 werden de buitenkansjes niet optimaal benut. De laatste veertien gingen er echter allemaal in.

Aan dir reeks van veertien benutte strafschoppen ging een reeks van veertien penalty’s vooraf waarvan slechts de helft werd binnengeschoten. Met name spits Luuk de Jong was ongelukkig vanaf elf meter: hij nam er in die periode zes, waarvan de helft werd gepareerd door de doelman of buiten de palen werd geschoten.

In het seizoen 2016/2017, waarin de Eindhovenaren op een teleurstellende derde plaats eindigden, kreeg de ploeg van Phillip Cocu in totaal acht strafschoppen, waarvan de helft mis ging. Aan het einde van het seizoen ging Siem de Jong achter de bal staan en sindsdien werd de reeks van veertien rake penalty’s werd ingezet.

Afgelopen seizoen werden alle tien de strafschoppen namelijk benut. Negen keer was Marco van Ginkel de doelpuntenmaker en één keer ging Jürgen Locadia met succes achter de bal staan. Ook dit seizoen zijn de PSV’ers uiterst effectief: Gastón Pereiro schoot twee uit twee.

Reeks van veertien benutte strafschoppen PSV

• 2016/2017: twee keer Siem de Jong
  • 2017/2018: negen keer Marco van Ginkel, één keer Jürgen Locadia
  • 2018/2019: twee keer Gastón Pereiro

Pereiro lijkt sowieso de specialist voor PSV op dit moment. Sinds zijn entree in Eindhoven miste hij er slechts één, terwijl hij er vier scoorde. Met zijn goal vanaf elf meter tegen Willem II droeg de Uruguayaan bij aan de klinkende 6-1 zege in eigen huis. PSV staat nog ongeslagen aan kop.