05.09.2018 11:15

Fraaie verering van Sneijder is ook in buitenland zeldzaam

Als het Nederlands elftal donderdagavond de oefeninterland speelt tegen Peru, zal deze vrijwel compleet in teken staan van Wesley Sneijder. Of in ieder geval een uur lang, want zoveel speeltijd krijgt de middenvelder van bondscoach Ronald Koeman.

Sneijder verdient zijn afscheidswedstrijd omdat hij met 133 interlands recordinternational is van het Nederlands elftal. De interland tegen Peru zal daarom nummer 134 worden voor de voormalig speler van onder meer Ajax. Ook Tim Cahill, international van Australië krijgt binnenkort een afscheidswedstrijd. Libanon is op 20 november in het Sydney Olympic Park de tegenstander van het duel dat in teken staat van Cahill. Het zijn internationaal gezien zeldzame gebaren richting nationale legendes, want over de grenzen worden zeer zelden afscheidswedstrijden georganiseerd voor spelers in een officiële interland. 


Lees ook: AZ is Eredivisionist die met afstand het vaakst schoot 


Podolski
De laatste speler die een afscheidswedstrijd kreeg was de Duitse aanvaller Lukas Podolski. Op 31-jarige leeftijd beleefde hij een memorabele avond tegen Engeland op 22 maart 2017. In Dortmund besliste hij namelijk de oefeninterland, die volledig in teken van zijn afscheid stond, met een weergaloze treffer (video onder). Enkele dagen later zou Duitsland met 1-4 winnen bij Azerbeidzjan voor de WK-kwalificatie. 

Generatiegenoot en recordinternational Ierland
Bastian Schweinsteiger, land- en generatiegenoot van Podolski bij de Duitse nationale ploeg, werd eveneens een afscheidswedstrijd gegund. Na het Europees Kampioenschap in 2016 besloot de middenvelder om niet meer uit te komen voor zijn land. De Duitse voetbalbond gaf hem echter een waardig afscheid, want in het oefenduel met Finland (2-0 zege) werd Schweinsteiger opgeroepen en deed hij een kleine zeventig minuten mee. Op diezelfde dag genoot Robbie Keane elders van zijn afscheidswedstrijd. Tegen Oman (4-0 zege) scoorde hij zijn 68e interlandtreffer in zijn 146e interland, waarmee hij nog altijd recordhouder is van Ierland. 

Ronaldo en Baggio
In een iets verder verleden kregen twee andere topspitsen een waardig afscheid bij de nationale ploeg. Ronaldo Luís Nazário de Lima, beter bekend als Ronaldo, was al een tijdje gestopt met voetbal, maar bondscoach Mano Menezes gunde de voormalig PSV-er vijf jaar na zijn laatste interland nog een wedstrijd voor De Goddelijke Kanaries. Tegen Roemenië (1-0 winst) werd de veel te zware Ronaldo na een half uur binnen de lijnen gebracht, maar langer dan een kwartier hield hij het niet vol. Ook Roberto Baggio speelde vijf jaar na zijn laatste interland nog één keer namens Italië. In 2004 tijdens het 1-1 gelijkspel tegen Spanje kreeg hij drie minuten voor het eindsignaal een publiekswissel. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner