17.09.2018 17:19

Verhitte voorrondes AEK Athene in voordeel van Ajax

AEK Athene en Ajax spelen woensdagavond tegen elkaar in Amsterdam, nadat beide ploegen de voorrondes hebben overleefd. Ajax kwam ongeschonden uit die strijd, maar dat geldt zeker niet voor de Grieken.

AEK Athene overleefde met de hakken over de sloot de return tegen MOL Vidi FC, beter bekend als Videoton. In de tweestrijd werden meerdere Grieken met rood van het veld gestuurd, en die schorsingen worden meegenomen naar de groepsfase van de Champions League. Ajax is daarin de eerste tegenstander.

In Budapest won AEK met 1-2, maar kreeg Anastasios Bakasetas een kleine tien minuten na rust een directe rode kaart. Hij miste vervolgens de return en zal ook bij de eerste wedstrijd van de groepsfase nog een schorsing uitzitten.

In de return in Athene kregen nog twee spelers van AEK de rode kaart. In de slotfase bij de 1-1 tussenstand deden de Grieken er alles aan om de voorsprong vast te houden. Centrale verdediger Hélder Lopes moest tien minuten voor tijd met rood naar de kant. Met tien man sleepte AEK Athene een gelijkspel uit het vuur, genoeg voor plaatsing van de Champions League. Na het laatste fluitsignaal liepen de gemoederen hoog op en kreeg spelmaker Marko Livaja ook nog een rode kaart. Livaja schopte in de buik van oud-PSV'er Danko Lazović en kreeg vier wedstrijden schorsing. Lopes moet ook vier wedstrijden toekijken.

Bakasetas, Hélder en Livaja zullen de wedstrijd in Amsterdam moeten missen, wat Ajax zeker niet slecht uitkomt. In het seizoen dat AEK Athene kampioen van Griekenland werd, waardoor de voorrondes werden behaald, waren zij belangrijke schakels. De Kroatische Livaja scoorde acht doelpunten en gaf daarbij drie assists. In het huidige seizoen was hij al twee keer de aangever bij een doelpunt. De Portugees Lopes kwam dit seizoen alle drie de competitiewedstrijden - die allen werden gewonnen - in actie. Ook Bakasetas was en is basisspeler. Dit seizoen maakte hij tot dusverre één competitiedoelpunt, vorig seizoen waren dat er zes.