18.09.2018 09:03

Nederlandse ploegen wonnen nog nooit in Camp Nou

Nikki Zimling houd Andres Iniesta van de bal tijdens FC Barcelona - Ajax in de Champions League. (21-10-14)
Nikki Zimling houd Andres Iniesta van de bal tijdens FC Barcelona - Ajax in de Champions League. (21-10-14)

Als we het verleden moeten geloven, maakt PSV vanavond in Camp Nou weinig kans om een resultaat te boeken. De achttien keer dat FC Barcelona het opnam tegen een Nederlandse ploeg, verloor het slechts twee keer.

PSV won zelf één keer van de Spaanse grootmacht. Dat was in 1978, in strijd om de UEFA Cup. In eigen huis wonnen de Eindhovenaren met 3-0. Ook Ajax won al eens van Barcelona. In de groepsfase van de Champions League (2012/2013) werd het 2-1 in de toenmalige Amsterdam ArenA. Dat betekent dus dat een Nederlandse ploeg nog nooit won in Camp Nou.

Voor PSV gaat dat Spaanse syndroom nog een stapje verder. Alle veertien keren dat de ploeg op Spaanse bodem speelde, won het namelijk niet: vijf gelijke spelen en negen nederlagen.


 Lees ook: Verhitte voorrondes AEK Athene in voordeel Ajax 


In totaal won FC Barcelona negen keer van een club uit Nederland. Tegen AZ (twee keer), Feyenoord, en FC Utrecht werd het gelijk. Ook NEC, momenteel uitkomend in de Keuken Kampioen Divisie, speelde twee keer tegen de Catalanen, maar ging twee keer ten onder.

Remise
De balans van PSV, dat vanavond om 18.55 uur in Spanje speelt, is zo slecht nog niet. Naast de overwinning in 1978 verloren de Eindhovenaren twee keer. Driemaal eindigde de krachtmeting in een remise. FC Barcelona scoorden allebei twaalf keer tegen elkaar.

Het is vanavond zaak voor de ploeg van Mark van Bommel om Lionel Messi en co in bedwang te houden. De Argentijnse superster heeft in zijn eentje al meer Champions League-ervaring dan de volledige selectie van PSV. Messi speelde 125 keer in het grootste clubtoernooi ter wereld, de PSV'ers hebben gezamenlijk 88 wedstrijden op hun naam staan.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner