19.09.2018 10:03

Ajax won Champions League na laatste ontmoeting met AEK

Ajax start vanavond het Champions League-avontuur tegen de Griekse topclub AEK Athene. De enige en laatste keer dat Ajax en AEK elkaar troffen, was in het succesvolle seizoen 1994/1995. Toen won Ajax de Champions League.

Ajax bleef die hele campagne ongeslagen. De Amsterdammers troffen AEK voor het eerst in de clubgeschiedenis in de tweede poulewedstrijd in 1994. Op Griekse bodem wist Ajax met 1-2 te winnen, nadat het een 1-0 achterstand had weggepoetst dankzij Jari Litmanen en de pas achttienjarige Patrick Kluivert.


 Lees ook: Matchwinner Firmino 'MVP' van de Champions League 


Bij de terugwedstrijd in Amsterdam stond weinig op het spel. Het was alleen zaak voor Ajax om de eerste plaats in de poule te verdedigen. Dat lukte, want AEK had niets te vertellen in het voormalige stadion De Meer. Het werd 2-0 dankzij een dubbelslag van Tarik Oulida. Het was overigens het enige duel in de carrière van de geboren Amsterdammer in de Champions League. Na zijn Ajax-jaren begon hij te zwerven langs talloze clubs.

Het bleek uiteindelijk de opmaat voor Ajax richting de felbegeerde prijs. In de finale was het uiteindelijk met 1-0 te sterk voor AC Milan, waardoor Ajax voorlopig de laatste Nederlandse club is die een Europese hoofdprijs won.

Als het aan de statistieken ligt, is Ajax vanavond de torenhoge favoriet. De Ajacieden speelden in totaal negentien keer tegen een Griekse ploeg, waarvan slechts drie wedstrijden verloren gingen. Naast AEK waren Olympiakos Piraeus, Panathinaikos FC en PAOK Saloniki ooit opponenten. Ook het doelsaldo is in het voordeel van Ajax: 33 doelpunten voor, vijftien goals tegen.

Ajax negentien keer tegen Griekse tegenstander

  • elf overwinningen
  • vijf gelijke spelen
  • drie nederlagen

De aftrap van het Champions League-seizoen voor de ploeg van Erik ten Hag is vanavond om 18.55 uur. In dezelfde poule gaat de Duitse topfavoriet FC Bayern München op bezoek bij SL Benfica.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner