23.09.2018 18:36

Pereiro op een na grootste Ajax-beul uit Zuid-Amerika

PSV heeft concurrent Ajax na een ruime 3-0 overwinning op een achterstand van vier punten gezet. De Eindhovenaren deden al voor rust zaken. Opnieuw kon de koploper zijn middenvelder Gastón Pereiro danken.

De Uruguayaan scoorde alweer zijn vierde goal tegen Ajax. Alleen tegen ADO den Haag (vijf) scoorde de middenvelder vaker. Met zijn vier goals is hij Zuid-Amerikaan met de op een na meeste goals tegen Ajax. Alleen de Braziliaanse spits Romário vond met vijf goals makkelijker het net tegen de Amsterdamse topclub.

Pereiro nam de openingstreffer voor zijn rekening. Na 35 minuten stond het al 3-0, dankzij treffers van Luuk de Jong en Hirving Lozano. Het betekende de snelste 3-0 achterstand in een uitwedstrijd voor Ajax sinds februari 2000. Toen was die score al na vijftien minuten bereikt, eveneens tegen PSV. De huidige coach Mark van Bommel maakte toen een goal in de uiteindelijke 4-0 overwinning.

Opnieuw bleek PSV uiterst sterk in eigen huis. De ploeg is al ruim twee jaar lang ongeslagen in Eindhoven. De laatste nederlaag dateert alweer van september 2016, toen uiteindelijke landskampioen Feyenoord met 1-0 won. Daarna won PSV 29 keer in het Phillips Stadion en speelde het vier keer gelijk.

Debutant
Het was al met al een dramatische middag voor Ajax. Voor Ryan Gravenberch was er echter nog een lichtpuntje. De 16-jarige middenvelder kwam in de ploeg en werd zodoende de jongste Ajax-debutant ooit. Hij is 111 dagen jonger dan Clarence Seedorf, die hiervoor het record op zijn naam had staan.

Het is de beste start in de competitie voor de Eindhovenaren sinds 1999. PSV voert nu de Eredivisie-ranglijst aan met achttien punten. Ajax volgt, samen met Feyenoord, op de tweede plaats met dertien punten.