22.01.2020 13:30

Bijna altijd haalt een amateurclub achtste finale in beker

In de TOTO KNVB beker vinden jaarlijks enorme verrassingen plaats. Zo schakelen (nietige) amateurclubs regelmatig profclubs uit. Zijn dat incidenten? Niet voor IJsselmeervogels, de recordhouder reuzendoder.

Eerder dit seizoen kwam die ploeg in actie in de eerste ronde van het bekertoernooi. De ploeg uit Bunschoten-Spakenburg speelde op eigen veld tegen FC Den Bosch. De Keuken Kampioen Divisionist moest eraan geloven, want tegen de koploper van de Tweede Divisie ging de ploeg van Erik van der Ven hard onderuit. IJsselmeervogels werd wel geholpen, Leo Väisänen kreeg namens de Bosschenaren al vroeg in de wedstrijd een rode kaart. Danny van den Meiracker, Maikel de Harder en Ahmed el Azzouti maakten de treffers in de 3-0 overwinning.

IJsselmeervogels deelde tot de eerste ronde van dit bekerseizoen de koppositie als het gaat om meeste uitschakelingen van een profclub in de beker. Dat deed de ploeg met de gevallen profclub Achilles '29 en Rijnsburgse Boys. Die beide clubs kegelden ooit zeven keer een betaald voetbalorganisatie uit de beker, maar De Vogels hebben met acht eliminaties nu het record namens de amateurclubs in handen.

Amateurclubs die vaakst een profclub uitschakelden in de beker:

1. IJsselmeervogels – 8 keer
  2. Achilles '29 – 7 keer
    Rijnsburgse Boys – 7 keer
  3. Spakenburg – 6 keer
    DWV – 6 keer

Naast IJsselmeervogels, dat in de tweede ronde te sterk was voor SteDoCo en donderdagavond op eigen veld aantreedt tegen Go Ahead Eagles, zit ook dorpsgenoot Spakenburg nog in het toernooi. Die ploeg treft woensdagavond in de achtste finale in de Johan Cruijff ArenA landskampioen Ajax. Kijken we naar de laatste tien seizoenen van de Toto KNVB beker, dan is er altijd minimaal één amateurclub vertegenwoordigd tot minstens de achtste finale.

De enige uitzondering is het seizoen 2014/2015, toen alle amateurclubs werden uitgeschakeld in de derde ronde. Vorig seizoen bereikten AFC, Kozakken Boys en ODIN '59 de achtste finale van het bekertoernooi. In die fase werden de amateurs destijds wel uitgeschakeld.