04.10.2018 14:30

Eredivisie-aankopen die qua speelminuten teleurstellen

De Eredivisie is inmiddels zeven wedstrijden onderweg, terwijl speelronde acht voor de deur staat. Aankopen als Dušan Tadić (Ajax), Angeliño (PSV) en Vito van Crooy (PEC Zwolle) maakten indruk, maar een hoop spelers stelden ook teleur. In dit overzicht de aankopen die nog geen basisplaats kregen in de Eredivisie, terwijl de verwachtingen een stuk hoger lagen.

Zakaria Labyad – Ajax
Bij FC Utrecht was hij vorig seizoen de gevaarlijkste man voorin, maar bij Ajax (de club betaalde zes miljoen euro voor Labyad) wil het nog niet vlotten voor de Marokkaan. Tegen Bayern München zat hij niet eens bij de wedstrijdselectie en moest hij plaatsnemen op de tribune. Het blijven van Hakim Ziyech in Amsterdam is ook niet voordelig uitgepakt voor Labyad. Een basisplaats kreeg hij nog niet van trainer Erik ten Hag.
Gespeelde minuten in de Eredivisie in 18/19: 72 minuten

Dorin Rotariu – AZ Alkmaar
De Roemeense vleugelaanvaller was de beoogde opvolger van Alireza Jahanbakhsh. De buitenspeler uit Iran verkaste voor een hoop geld naar Brighton & Hove Albion, waarna AZ Alkmaar ervoor koos om Rotariu te huren van Club Brugge. Dat is vooralsnog geen succes, want een basisplaats kreeg de 23-jarige speler nog niet. Met slechts vijf invalbeurten is zijn periode in Alkmaar teleurstellend te noemen. 
Gespeelde minuten in de Eredivisie in 18/19: 77 minuten


 Lees ook: Nederland loopt uit op Oostenrijk op UEFA ranking 


Yassin Ayoub – Feyenoord
Feyenoord hield rekening met het vertrek van Karim El Ahmadi uit Rotterdam. Met de komst van Ayoub anticipeerde de clubleiding op de leegte die de aanvoerder zou achterlaten. Op het laatste moment versterkte Feyenoord zich ook met Jordy Clasie, waardoor de speeltijd van Ayoub flink beperkt (en een blessure). Trainer Giovanni van Bronckhorst gaf Ayoub nog geen basisplaats. Dat zal niet lang meer duren, want in de vier invalbeurten scoorde hij eenmaal en gaf hij twee assists. 
Gespeelde minuten in de Eredivisie in 18/19: 72 minuten

Dabney Dos Santos – Heracles Almelo
De aanvallende middenvelder gold bij AZ Alkmaar lange tijd als een groot talent. Een vaste basisplek kreeg hij echter nooit onder John van den Brom. Vorig seizoen verkaste hij tijdelijk naar Sparta Rotterdam en dit seizoen mag hij zich bewijzen bij Heracles Almelo. Een basisplaats gunde Heracles-trainer gunde de Duitse oefenmeester Frank Wormuth, Dos Santos nog niet. Twee invalbeurten is hetgeen waarmee hij het voorlopig moet doen.
Gespeelde minuten in de Eredivisie in 18/19: 16 minuten

Erick Gutiérrez – PSV
Kijken we naar het aandeel van Erick Gutiérrez bij PSV, dan is dat niet slecht. Bij zijn debuut op bezoek bij ADO Den Haag (0-7 winst) liet hij direct van zich spreken met een assist op boezemvriend Hirving Lozano en een treffer. Trainer Mark van Bommel gaf de Mexicaanse middenvelder, die voor zes miljoen euro werd gekocht van Pachuca CF, echter nog geen basisplaats in de competitie en de Champions League. Anders dan bij Labyad, eveneens een dure aankoop bij een topclub, lijken de kansen voor Gutiérrez nog wel te komen. 
Gespeelde minuten in de Eredivisie in 18/19: 40 minuten

Gianluca Scamacca – PEC Zwolle
Met de komst van Mike van Duinen naar PEC Zwolle was de spitspositie ingevuld. Echter, de aanvaller kon nog wel wat concurrentie gebruiken. Daarvoor klopte PEC Zwolle aan bij het Italiaanse Sassuolo Calcio om Gianluca Scamacca voor een jaar over te nemen. De fysiek sterke spits, die ook nog bij PSV in de jeugd speelde, is het nog niet gelukt om Van Duinen een basisplaats af te snoepen. 
Gespeelde minuten in de Eredivisie in 18/19: 95 minuten

Vurnon Anita – Willem II
Met een rugtas vol opgedane Premier League-ervaring bij Newcastle United, leek Vurnon Anita een basiskracht te gaan worden in Tilburg. Niets is minder waar. Trainer Adrie Koster posteerde de voormalig Ajax-speler nog geen enkele keer in zijn basisopstelling. Dat zal teleurstellend zijn voor Anita. Van de polyvalente speler werd meer verwacht. 
Gespeelde minuten in de Eredivisie in 18/19: 96 minuten

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner