22.10.2018 12:30

Clubs uit NL met laag winstpercentage vs. Portugese clubs

Ajax treft dinsdagavond het Portugese SL Benfica in de derde speelronde van de Champions League groepsfase. De Amsterdammers zijn koploper in Groep E met vier punten en moeten met een Portugees complex afrekenen om de leiding te houden.

Nederlandse clubs presteren namelijk zeer matig tegen ploegen uit Portugal. Van de acht ontmoetingen tussen een team uit beide landen in het miljardenbal, wist een Nederlandse club slechts eenmaal aan het langste eind te trekken. Dat was Ajax in 1998, toen het met 2-1 te sterk was voor FC Porto, door goals van Andrzej Rudy en Jari Litmanen. In Portugal ging Ajax dan weer met 3-0 onderuit. In totaal won een Portugese club driemaal en vier wedstrijden eindigden gelijk. 


 Lees ook: Koploper PSV heeft uniek verschil met nummer vijf 


In de vorige speelronde hield Ajax het Duitse Bayern München op 1-1. Daarmee verlengden de Amsterdammers een sterke reeks, want de ploeg van Erik ten Hag verloor al tien wedstrijden op rij geen wedstrijd in de Champions League (en voorronde) meer. Slechts eenmaal eerder had Ajax een betere reeks te pakken. Tussen 1994 en 1996 bleef de ploeg negentien achtereenvolgende wedstrijden ongeslagen. 

Beste ongeslagen reeksen van Ajax de Champions League*

  1. 1994 tot en met 1996: 19 wedstrijden
  2. 2017 tot en met 2018: 10 wedstrijden
  3. 2002 tot en met 2003: 07 wedstrijden

* Alleen de series in de Champions League zijn hierin opgenomen, niet de voorganger van dit toernooi: de Europa Cup I.  

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner