29.10.2018 14:15

Ajax levert met afstand meeste spelers af in profvoetbal

Ajax staat al jaren bekend om de uitstekende jeugdopleiding. Niet alleen in Nederland, ook buiten de landsgrenzen wordt het jeugdbeleid van de Amsterdammers veelvuldig geprezen. Dat beeld wordt versterkt door het aantal spelers dat actief is op het hoogste niveau.

Van alle clubs van de wereld levert Ajax namelijk de meeste spelers af aan de beste competities van de 31 grootste landen uit Europa. Liefst 77 spelers genoten hun jeugdopleiding in Amsterdam en spelen nu voor een club uit één van die 31 landen. Dat presenteerde CIES Football Observatory naar aanleiding van hun onderzoek. Ajax gaat ruim aan de leiding in dat onderzoek, gevolgd door Dinamo Kiev. PSV staat op een gedeelde veertiende plek met 45 spelers, terwijl Feyenoord op plaats negentien staat. De Rotterdammers leverden 43 voetballers af.


Lees: Debuterende Real-coaches presteren slecht in Clásico 


Aantal spelers dat bij clubs heeft getraind en nu in profvoetbal actief zijn:

 1. Ajax – 77 spelers
 2. Dinamo Kiev – 69 spelers
  Partizano Belgrado – 69 spelers
 3. Dinamo Zagreb – 66 spelers
 4. Rode Ster – 61 spelers
 5. Sporting CP – 58

In de top vijf zit geen enkele ploeg uit de vijf grootste Europese competities. De eerste club daaruit is Real Madrid. Die ploeg valt net buiten de top vijf, want volgt achter Sporting CP op plek zes. De Koninklijke leverde 53 spelers af aan de grootste 31 competities ter wereld. Samen met FC Barcelone blijkt Olympique Lyonnais eveneens een talentenfabriek.

Aantal spelers dat bij clubs uit de vijf grote competities heeft getraind:

 1. Real Madrid – 53 spelers
 2. FC Barcelona – 47 spelers
 3. Olympique Lyon – 43 spelers
 4. Paris Saint-Germain – 40 spelers
 5. AS Monaco/Man Utd – 38 spelers

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner