09.11.2018 07:30

Oostenrijk is Nederland weer voorbij op UEFA ranking

Rapid Wien en RB Salzburg behaalden donderdagavond uitstekende resultaten in de Europa League. Daardoor wipte Oostenrijk over Nederland heen op de UEFA coëfficiëntenlijst, maar reden tot paniek is er niet.

RB Salzburg haalde flink uit op bezoek bij Rosenborg BK en stapte met een 2-5 zege van het veld. Rapid Wien hield in eigen stadion Villarreal CF van scoren af, maar vond het net zelf ook niet (0-0). Door de zege en het gelijkspel haalde het meer punten dan Nederland, dat met Ajax gelijkspeelde en in PSV een verliezer in huis had. Omdat de Amsterdammers dit seizoen uitstekend presteren in de Champions League en een zeer grote kans hebben om de volgende ronde te bereiken (98% kans), is het vrijwel zeker dat Nederland de elfde plaats binnenkort weer herovert.

Bij Ajax' kwalificatie voor de knock-outfase krijgt Nederland namelijk een welkome bonus van vijf punten. Die vijf punten worden nog wel gedeeld door vijf (het aantal Nederlands clubs dat dit seizoen deelnam aan Europese toernooien), maar de achterstand van 0,017 punten ten opzichte van de Oostenrijkers is dan lang en breed goedgemaakt. Ter vergelijking: voor een overwinning in één van de Europese toernooien krijgt een ploeg 0,4 punten.

Clubs in de Europa League, zoals RB Salzburg en Rapid Wien, kunnen bonuspunten verdienen bij het bereiken van de kwartfinale, halve finale en de finale. Voor Nederland is het heroveren van de elfde plaats zeer belangrijk, want dat betekent dat de Eredivisie-kampioen van 2019/2020 zich direct plaatst voor de Champions League. Voorwaarde is wel dat de Champions League-winnaar van 2019 zich dan ook via de reguliere competitie plaatst voor het miljardenbal. 

Klik hier of op de afbeelding om te vergroten.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner