11.11.2018 16:55

Excelsior krijgt grootste pak slaag in Eredivisie-historie

Ajax heeft op bezoek bij SBV Excelsior genadeloos hard uitgehaald: 1-7. De Kralingers kregen nooit eerder zo een grote uitslag om de oren in de Eredivisie-historie. Ajax krikte daarentegen het doelsaldo naar ongekende hoogte op.

In eerste instantie ging het allemaal nog niet zo gemakkelijk voor Ajax in het Van Donge & De Roo Stadion in Rotterdam. De ban werd pas na een half uur gebroken door Donny van de Beek, die met een lage schuiver het openingsdoelpunt optekende. Vlak voor rust kwam pas de tweede Amsterdamse treffer door een schitterende vrije trap van Lasse Schöne: 0-2 bij rust. Vervolgens ging het hard. Nogmaals Van de Beek, Kasper Dolberg, Jerdy Schouten in eigen doel, Hakim Ziyech en David Neres tekenden voor de grootste doelpuntenregen ooit in het doel van Excelsior in de Eredivisie.

Grootste thuisnederlagen van Excelsior in de Eredivisie:

1. Excelsior 1-7 Ajax (2018)
  2. Excelsior 1-6 Feyenoord (1973 en 1987)
  3. Excelsior 0-5 Go Ahead Eagles (1976)
  4. Excelsior 0-5 sc Heerenveen (2011)
  5. Excelsior 0-5 PEC Zwolle (2014)

Overigens was de algehele grootste nederlaag van Excelsior ook al tegen Ajax. In Amsterdam werd het in 1972 liefst 8-0 voor Ajax.

Doelsaldo telt voor Ajax
In de titelstrijd met PSV kan het doelsaldo mogelijk een grote rol spelen. De Eindhovenaren staan vijf punten voor en hebben een voordeel in het doelsaldo zes treffers. Ajax loopt wat dat betreft nog achter de feiten aan, ondanks dat de ploeg het qua doelsaldo uitstekend doet. De laatste keer dat Ajax na twaalf wedstrijden op +32 stond was in het seizoen 1997/1998. De Amsterdammers maakten destijds aan het einde van de rit 112 doelpunten en werden kampioen met een voorsprong van zeventien punten op PSV.