14.11.2018 13:45

Wat er gebeurt als Bayern München zijn trainer ontslaat

Na een goede start als trainer van Bayern München is Niko Kovač niet langer meer onomstreden. De oefenmeester haalt met Der Rekordmeister niet de gewenste resultaten. Mocht de Kroaat het einde van zijn contract niet halen, die loopt tot en met de zomer van 2021, komt hij in een illuster rijtje terecht.

Sinds de eeuwwisselingen werden er vier trainers opzij gezet door de clubleiding van Bayern München: Felix Magath, Jürgen Klinsmann, Louis van Gaal en Carlo Ancelotti. Samen met Weltfussball blikken wij terug op die periodes. Waarom werden zij ontslagen en hoe presteerden de opvolgers? 

Felix Magath (01/07/04 – 31/01/07): ontslag ondanks historische successen
In zijn eerste twee seizoenen ging het geweldig met Magath. Hij pakte tweemaal achter elkaar de dubbel, wat nog geen enkele Bayern München-trainer had gepresteerd. Na de blamage van de Duitse club in 2005/2006 tegen AC Milan in de achtste finale van de Champions League, begon men te twijfelen aan Magath. De trainer werd een seizoen later ontslagen na een teleurstellend Bundesliga-seizoen, want de vierde plaats in de competitie vlak na de winterstop was ondermaats.

Zijn opvolger werd een bekende: Ottmar Hitzfeld. Hij had de club in 2001 aan de landstitel geholpen en loodste Bayern München in zijn tweede periode wederom naar het kampioenschap. Bovendien bereikte de Duitse club datzelfde seizoen de halve finale van de UEFA Cup. Jürgen Klinsmann nam vervolgens het stokje over van Hitzfeld. 

Jürgen Klinsmann (01/07/08 – 27/04/09): gefaald op elk vlak
Het huwelijk tussen Klinsmann en Bayern München was vanaf het begin gedoemd te mislukken. De trainer werd gezien als innovator, maar Klinsmann sloeg daarin door. Zo zette hij boeddhabeelden langs het trainingsveld, zodat spelers positieve energie daarvan kregen. De voormalig spits wilde de club in alles veranderen, maar hij hield het nog geen seizoen vol in München. Na de 0-1 nederlaag tegen Schalke 04 moest hij zijn koffers pakken. Jupp Heynckes verving Klinsmann en loodste FC Hollywood in de slotfase van de competitie naar de tweede plaats en een Champions League-ticket.

Louis van Gaal (01/07/09 – 09/04/11): titel en talentontwikkeling 
Na het mislukte experiment met Klinsmann gaf Bayern München het vertrouwen aan Louis van Gaal. Na een stroeve start bezorgde hij de club de dubbel, gepaard met goed voetbal. Daarnaast liet hij een hoop jeugdspelers doorstromen, zoals Holger Badstuber en Thomas Müller. Ook toverde hij Bastian Schweinsteiger om tot verdedigende middenvelder. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de voormalig Ajax-trainer.

De rust rondom Van Gaal bleef echter niet lang, zeker toen Bayern München in het tweede seizoen onder de trainer afgleed naar de vierde plaats. Landgenoot Andries Jonker nam vijf duels voor het einde de taken van Van Gaal over. Dat deed hij naar behoren, want Jonker zorgde voor een knappe stijging op de ranglijst. Vier van de vijf duels onder zijn leiding eindigden in winst, waaronder de 1-8 zege bij FC St. Pauli.

Carlo Ancelotti (01/07/16 – 28/09/17): geknoei met het team
De Italiaanse oefenmeester had de zware taak om de succesvolle Pep Guardiola op te volgen. In het eerste seizoen onder Ancelotti werd slechts de landstitel gewonnen. Vooral de voortijdige uitschakeling in de Champions League was een doorn in het oog bij Uli Hoeneß. De kloof tussen de ervaren trainer en een deel van de selectie werd bovendien steeds groter. Toen Bayern München in zijn tweede seizoen in de Champions League op pijnlijke wijze werd vernederd door Paris Saint-Germain (3-0), was de maat vol voor de clubleiding van Bayern München. Opnieuw viel de club terug op Heynckes. De gepensioneerde trainer leidde de Duitse topclub wederom naar de titel, met een voorsprong van 21 punten. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner