15.11.2018 14:00

De jongste Eredivisie-spelers van dit seizoen

De Eredivisie ligt even stil vanwege de interlandonderbreking. De Nederlandse competitie is al voor een derde gespeeld en daarom een goed moment om te kijken wie de jongste spelers dit Eredivisie-seizoen waren.

De allerjongste was Ryan Gravenberch. Tijdens de oorwassing van Ajax op bezoek bij PSV (3-0) gunde trainer Erik ten Hag de middenvelder zijn eerste minuten in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Met zijn zestien jaar, vier maanden en zeven dagen werd hij de jongste Ajax-debutant ooit in de Eredivisie. Een vervolg kreeg de invalbeurt nog niet voor Gravenberch. De tiener houdt mijn zijn piepjonge leeftijd Sepp van den Berg achter zich.

De mandekker van PEC Zwolle maakte vorig seizoen ook al minuten en imponeerde tijdens de Eredivisie-start van 2018/2019. Een blessure hield hem aantal weken aan de kant, maar nu is de centrale verdediger weer pijnvrij. In het 2-0 verloren duel was Van den Berg zestien jaar, zeven maanden en dertig dagen. De top vijf wordt gecompleteerd door Redouan el Hankouri (SBV Excelsior), Myron Boadu (AZ Alkmaar) en Kik Pierie (sc Heerenveen). Alleen laatstgenoemde was de leeftijdsgrens van achttien jaar al gepasseerd, de rest was jonger.

De vijf jongste Eredivisie-spelers in 2018/2019:

  1. Gravenberch (Ajax) – 16 jaar, 4 maanden, 7 dagen
  2. Van den Berg (PEC Zwolle) – 16 jaar, 7 maanden, 30 dagen
  3. El Hankouri (Excelsior) – 17 jaar, 6 maanden, 22 dagen
  4. Boadu (AZ Alkmaar) – 17 jaar, 6 maanden, 29 dagen
  5. Pierie (sc Heerenveen) – 18 jaar en 21 dagen

In totaal speelden dit seizoen nog maar negentien spelers jonger dan negentien jaar in de Eredivisie. Dat is vooralsnog het laagste aantal van de afgelopen tien jaar. Dat aantal kan de aankomende maanden uiteraard nog verder worden opgekrikt. In het seizoen 2014/2015 deden de meeste spelers van negentien jaar of jonger mee. Opvallend is dat er destijds geen enkele zestienjarige speler zijn opwachting maakte, iets wat vrijwel elke Eredivisie-seizoen gebeurt. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner