22.11.2018 12:15

Zoveel tv-geld kregen Nederlandse clubs in Europa

Ajax heeft de laatste vijf jaar goed geboerd in Europees verband. De Amsterdammers incasseerden liefst zeventig miljoen aan tv-gelden uit de Europese toernooien waar het aan deelnam. Daarmee ontving Ajax het hoogste bedrag van alle Nederlands clubs.

En dat terwijl Ajax vorig seizoen nog nul euro overhield aan de tv-gelden, toen het in de voorronde van de Champions League en de Europa League werd uitgeschakeld. Datzelfde geldt ook voor PSV, maar de Eindhovense club bezet toch de tweede plaats op de ranglijst van best verdienende Nederlandse clubs aan tv-gelden over de laatste vijf jaar. Feyenoord volgt achter Ajax en PSV, mede omdat het vorig seizoen een fraai bedrag van 25 miljoen euro kreeg uitgekeerd.

Die bedragen zijn nog niets in vergelijking met wat de grootste Europese club de afgelopen vijf jaar ontvingen aan televisie-gelden. Het Italiaanse Juventus incasseerde het hoogste bedrag. De Oude Dame kreeg over die periode namelijk 406 miljoen euro, gevolgd door Real Madrid, dat het met 46 miljoen euro minder moet doen. 

De vijf clubs met het hoogste bedrag aan tv-gelden laatste vijf jaar:

  1. Juventus – 406 miljoen euro
  2. Real Madrid – 380 miljoen euro
  3. Paris Saint-Germain – 299 miljoen euro
  4. Bayern München – 284 miljoen euro
  5. Manchester City – 279 miljoen euro

Ajax en PSV cashen weer
Bovenstaande bedragen zijn exclusief alle inkomsten die Ajax en PSV dit seizoen ontvangen in de Champions League. Zo krijgt de ploeg van Erik ten Hag 42 miljoen aan startpremies en geld vanwege de coëfficiëntenlijst, market pool en recettes. PSV haalt gegarandeerd ongeveer 35 miljoen op dit Europese seizoen. De bedragen zijn inmiddels veel verder opgelopen, omdat elke overwinning 2,7 miljoen oplevert. Aan een gelijkspel houden Ajax en PSV 900 duizend euro over. Overwintering in de Champions League betekent nog eens een kleine tien miljoen euro. 

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner