27.11.2018 20:45

Ajax overwintert in CL bij eerste uitzege in 12 duels

Het is Ajax gelukt om te overwinteren in de Champions League. De ploeg won met 0-2 bij AEK Athene en staat nu op elf punten. Daardoor zijn de Amsterdammers niet meer in te halen door het Portugese SL Benfica.

Ajax was de betere partij in de eerste helft, maar kreeg niet heel veel kansen. De ploeg van Erik ten Hag was veelal op de helft van de tegenstander te vinden, wat zich toonde in het verschil in het aantal succesvolle passes tussen beide ploegen op de helft van de tegenstander. Ajax had er drie keer zoveel als AEK Athene.

Succesvolle passes op de helft van de tegenstander in de eerste 45 minuten:

• AEK Athene – 48 succesvolle balcontacten
  • Ajax – 158 succesvolle balcontacten

Weer rood Livaja
De hoofstedelingen werden in het zadel geholpen door Marko Livaja. De Kroatische aanvaller miste tot op heden alle groepswedstrijden van de Champions League vanwege een schorsing. Tegen Ajax speelde hij zijn eerste pouleduel van dit Champions League-seizoen, maar de wedstrijd maakte hij niet vol. Nadat hij in de eerste helft al geel kreeg, ontving hij na rust zijn tweede gele kaart vanwege hands in het strafschopgebied.

De bal ging vervolgens ook op de stip, Dušan Tadić benutte het buitenkansje. Een paar minuten later verdubbelde de Serviër zelfs de score na goed werk van David Neres en Klaas Jan Huntelaar: 0-2. Tadić werd daardoor na Jari Litmanen en Siem de Jong de derde Ajacied die twee keer scoorde in één uitwedstrijd in de Champions League. Gescoord werd er vervolgens niet meer, waardoor de Amsterdammers de eerste uitwedstrijd met een driepunter afsloten sinds 2011, toen het bij Dinamo Zagbreb zegevierde.