30.11.2018 08:45

Voorsprong Nederland bijna tenietgedaan door Oostenrijk

Door de kwalificatie van Ajax voor de knockout-fase van de Champions League, pakte Ajax liefst vijf heel belangrijke bonuspunten. Daarmee groeide de voorsprong op de UEFA coëfficiëntenlijst flink ten opzichte van concurrent Oostenrijk.

Echter is die voorsprong alweer flink geslonken: 30.233 om 29.650 punten in het voordeel van Nederland. Dat komt door de uitstekende resultaten van RB Salzburg en Rapid Wien in de Europa League. De Salzburgers wonnen op eigen veld van Bundesliga-club RB Leipzig (1-0), terwijl Rapid Wien uit geslagen positie terugkwam. Tot tien minuten voor het einde stond het met 1-0 achter bij Spartak Moskou, maar door treffers van Mert Müldür en Philipp Schobesberger greep het alsnog de zege: 1-2. Het pakte daarmee niet alleen belangrijke punten (0,4), maar de ploeg heeft ook een grote kans om door te gaan.

RB Salzburg is zeker van de volgende ronde in de Europa League, terwijl Rapid Wien nu ook een uitstekende uitgangspositie heeft. Als Oostenrijk met twee clubs de knockout-fase van de Europa League ingaat, wordt het heel lastig voor Nederland om de elfde plek te behouden. Die plaats is zeer belangrijk, want die zorgt ervoor dat de Eredivisie-kampioen van 2019/2020 rechtstreeks naar de poulefase van de Champions League gaat.

Nederland moet het doen met alleen Ajax, aangezien PSV door de 0-2 nederlaag tegen FC Barcelona is uitgeschakeld voor de Champions League en de Europa League. Bij verliesbeurten van Ajax tegen Bayern München en PSV bij Inter, kan Oostenrijk weer over Nederland heenwippen als Rapid Wien gelijkspeelt tegen Rangers FC en RB Salzburg wint van Celtic FC. Alle hoop is dus gevestigd op de Schotse topclubs. De voorsprong wordt helemaal lastig als de Oostenrijkse clubs gunstig loten en ver komen in de Europa League. Dan móét Ajax blijven presteren. 

De top vijftien van de UEFA-ranking (klik hier of op afb. voor volledige lijst):

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner