14.12.2018 10:00

De 5: grote favorieten voor de Europa League-eindzege

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week kijken we naar de favorieten voor de Europa League, wat een zeer sterk toernooi is geworden. Zeker met de afvallers erbij uit de Champions League. 

1: Sevilla FC
In de Spaanse Primera División beze Sevilla FC een knappe tweede plaats op de ranglijst. Daarmee houdt het de twee grootmachten uit Madrid, Atlético en Real, voorlopig achter zich. Bovendien weet Sevilla FC wat winnen is in de Europa League. Met vijf eindzeges is de Spaanse ploeg recordhouder. Opvallend: deze successen werden allemaal in de laatste dertien jaar gevierd. De eerste eindzege was in 2006 (0-4 winst op Middlesbrough FC), de laatste in 2016 (1-3 winst op Liverpool FC).

2: Chelsea FC
Engelse ploegen namen het tweede Europese toernooi niet altijd even serieus, al moet gezegd worden dat Chelsea FC de Europa League in 2013 nog wist te winnen door met 1-2 te winnen van SL Benfica in de Johan Cruijff ArenA. Recentelijk deed Manchester United dat ook, nadat het Ajax in de finale versloeg (0-2). Inmiddels gaan ook de ploegen die de Champions League misten, zoals Chelsea FC en Arsenal FC dit seizoen, er volle bak voor. Zulke ploegen zijn dan altijd direct favoriet voor de eindzege. 

3: SSC Napoli
In de blessuretijd van het duel Liverpool FC – SSC Napoli in de Champions League had Arkadiusz Milik de 1-1 op zijn schoen (foto onder). De oud-Ajacied schoot dinsdagavond echter tegen doelman Alisson. Als de Pool die bal had gemaakt, stond Liverpool FC in dit lijstje. De Engelsen wonnen daardoor met 1-0 en wipten zodoende over SSC Napoli heen. De Italianen werden derde in de poule en spelen dus na de winter Europa League. Vorig seizoen won Atlético Madrid de Europa League als uitstromer van de Champions League. Kijken we naar de huidige afvallers uit het miljardenbal, dan SSC Napoli de sterkste ploeg. Al had hier natuurlijk ook prima Inter, SL Benfica, Valencia CF of Shakhtar Donetsk kunnen staan. 

4: Eintracht Frankfurt
Misschien niet de ploeg die je zou verwachten in dit lijstje, maar Eintracht Frankfurt is bezig aan een geweldig seizoen. In de Bundesliga is de club in bloedvorm met een vijfde plaats, vlak achter RB Leipzig en Bayern München op de ranglijst. In de Europa League gaat het momenteel minstens zo goed met de ploeg van onder meer Jetro Willems, Jonathan de Guzman en Sébastien Haller. Donderdag won het nog knap met 1-2 bij Lazio Roma. In totaal pakte Eintracht Frankfurt de volle buit in de poule: achttien punten. Bovendien is de Europa League voor de Duitse club een absolute hoofdprijs. 

5: Arsenal FC
Net als vorig seizoen speelden The Gunners in de Europa League. Toen werd de Engelse club in de halve finale uitgeschakeld door de latere winnaar Atlético Madrid. Dit seizoen hoopt de ploeg van Unai Emery het wel te redden. De eerste stap daartoe is gezet, met een keurige eerste plaats in de poule. Donderdagavond werd Qarabağ FK met 1-0 verslagen, terwijl een aantal sterkhouders rust kreeg. Daardoor was er speeltijd voor onder meer Emiliano Martínez, Carl Jenkinson, Bukayo Saka, Joseph Willock, Edward Nketiah, Zech Medley en Charlie Gilmour. 

Dit zijn de 32 overgebleven deelnemers van de Europa League:

  • Champions League-afvallers: Club Brugge, Inter, SSC Napoli, Galatasaray SK, SL Benfica, Shakhtar Donetsk, Viktoria Plzeň en Valencia CF.
  • Nummers 1 Europa League-poules: Bayer Leverkusen, RB Salzburg, Zenit St. Petersburg, Dinamo Zagreb, Arsenal FC, Real Betis, Villarreal CF, Eintracht Frankfurt, KRC Genk, Sevilla FC, Dinamo Kiev en Chelsea FC.
  • Nummers 2 Europa League-poules: FC Zürich, Celtic FC, Slavia Praag, Fenerbahçe SK, Sporting CP, Olympiakos, Rapid Wien, Lazio Roma, Malmö FF, FK Krasnodar, Stade Rennes en BATE Borisov.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner