26.12.2018 11:00

Ajax is meest sportieve ploeg van eerste seizoenshelft

Ajax moet in de strijd om de koppositie alleen PSV voor zich dulden, maar in het Fair Play-klassement bezetten de Amsterdammers de koppositie. De ploeg van Erik ten Hag maakt opvallend weinig overtredingen en pakt zelden een kaart.

Slechts 152 keer maakte Ajax een overtreding in de Eredivisie. Dat is minder dan tien keer per wedstrijd. Een groot verschil met FC Groningen, dat het vaakst bestraft werd. De nummer vijftien van de competitie werd 215 keer teruggefloten, terwijl concurrent en lijstaanvoerder PSV 177 keer in de fout ging.


 Lees ook: Haller meest waardevolle spits van Bundesliga 


In totaal werden er in de zeventien speelronden 492 gele kaarten getoond. Daarvan waren er zeventien voor een Ajacied. De enige speler van Ajax die redelijk eenvoudig de kaarten aaneen rijgt, is de Argentijn Nicolás Tagliafico. De linksback kreeg er drie. Alleen Feyenoord kreeg er met twaalf gele kaarten minder dan Ajax.. De Rotterdammers moesten echter al vijf rode kaarten incasseren.

Voor het Fair Play-klassement is een puntensysteem bedacht. Per gele kaart krijgt een ploeg één strafpunt, voor twee keer geel in een wedstrijd drie strafpunten en voor een directe rode kaart vijf. Doordat Ajax nul keer rood kreeg in een wedstrijd, gaan de Amsterdammers fier aan kop in dat klassement.

Top 5 Fair Play in de Eredivisie

  1. Ajax - 17 punten
  2. PSV - 25 punten
  3. AZ - 30 punten
  4. Feyenoord - 31 punten
  5. NAC Breda - 31 punten

De spelers van Ajax zijn dus uiterst sportief. Dat is iets waar SC Heerenveen een voorbeeld aan kan nemen. De Friese ploeg van Jan Olde Riekerink verzamelde de meeste strafpunten in de Eredivisie: namelijk 48. Naast de acht gele kaarten ontving de nummer tien van de competitie liefst vier keer direct rood.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner