28.12.2018 07:15

Van Dijk heeft mega impact op Liverpool-verdediging

Zelden zal een speler zo'n impact hebben gehad bij zijn nieuwe club als Virgil van Dijk bij Liverpool FC. De robuuste centrale verdediger stapte in januari van 2018 over van Southampton FC en kende een geweldig jaar in Liverpool.

Het leverde hem een plaats op in de top vijf van beste spelers uit 2018 in de Premier League volgens Sky Sports. Daarmee was hij de beste verdediger volgens het Engelse medium. The Reds moesten wel flink in de buidel tasten voor de aanvoerder van het Nederlands elftal, want het maakte ruim 78 miljoen euro over naar Southampton FC. Sinds de komst van Van Dijk transformeerde de Liverpool FC-verdediging tot een gigantische vesting.

Zonder de Nederlander gaf het vorig Premier League-seizoen namelijk 28 goals weg in de eerste 23 wedstrijden. Een gemiddelde van 1,21 tegengoals tegen per wedstrijd. Sinds de komst van de mandekker daalde dat flink. In de laatste 32 Premier League-wedstrijden waarin Van Dijk meedeed, kreeg het slechts zeventien treffers tegen, een gemiddelde van 0,53 goals per wedstrijd. Met Van Dijk op het veld haalde Liverpool FC zestien clean sheets. Geen enkele verdediger in 2018 in de Premier League was zo vaak betrokken bij een duel waarin het geen treffer hoefde te incasseren. 

Gemiddelde tegengoals Liverpool sinds begin 2017/18 met en zonder van Dijk:

 • Zonder Virgil van Dijk:
  Wedstrijden: 23 wedstrijden
  Tegendoelpunten: 28 treffers
  Gemiddeld aantal goals tegen: 1,21 per wedstrijd
   
 • Met Virgil van Dijk:
  Wedstrijden: 32 wedstrijden
  Tegendoelpunten: 17 treffers
  Gemiddeld aantal goals tegen: 0,53 per wedstrijd

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner