30.12.2018 17:07

City's probleem ligt achterin: alweer geen clean sheet

Manchester City heeft het kalenderjaar 2018 toch nog goed afgesloten. Het vocht lang nek aan nek met Liverpool FC om de koppositie, maar de laatste weken werd er tweemaal verloren. Southampton werd met 1-3 verslagen, maar City kreeg opnieuw een goal om de oren.

Pierre Højbjerg maakte na 37 minuten de gelijkmaker voor Southampton, nadat oud-PSV'er Oleksandr Zinchenko gruwelijk de fout in ging. Het leidde opnieuw een  tegentreffer in. De laatste tien wedstrijden die City speelde in de Premier League, hield het maar eenmaal de nul. In de andere negen duels kreeg het steeds minstens één goal om de oren. In de eerste twintig speelronden incasseerde de ploeg van Pep Guardiola al zestien treffers. Dat is het dubbele ten opzichte van koploper Liverpool FC.

Dat City uiteindelijk won, was niet opmerkelijk. De laatste 22 wedstrijden dat de Spaanse middenvelder tot scoren kwam voor de regerend landskampioen, won zijn ploeg namelijk. Hij nam op bezoek bij Southampton de openingstreffer voor zijn rekening. Bernardo Silva deed het voorbereidende werk. De Portugees verkeert in bloedvorm: hij gaf dit seizoen al vijf assists en scoorde zelf ook vijfmaal.

City pakte uiteindelijk redelijk eenvoudig de laatste drie punten van 2018. Al het werk werd voor rust verricht. Southampton-middenvelder James Ward-Prowse maakte een eigen doelpunt en net voor rust maakte Sergio Kun Agüero zijn eerste goal in de Premier League na een droogte van drie duels in de competitie.

Daardoor sluit City het jaar toch nog goed af. Het werd ongenaakbaar kampioen van de Premier League en vocht dit seizoen lang nek aan nek met Liverpool om de koppositie, maar de laatste twee wedstrijden werden verloren. City bezet de tweede plaats en de achterstand op het Liverpool van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum bedraagt nu zeven punten. Aanstaande donderdag wacht de onderlinge confrontatie.