06.01.2019 09:01

Primeur voor Pep: minder balbezit dan tegenstander

Manchester City is onder Pep Guardiola een voetbalmachine geworden. Regelmatig heeft de ploeg rond de zeventig procent balbezit en wordt de tegenstander van de mat getikt. Donderdag, tegen Liverpool FC, was het anders.

In totaal stond Guardiola 97 keer langs de lijn in de Premier League. In alle wedstrijden slaagde hij erin om meer balbezit te hebben dan de tegenstander. Die imposante reeks werd donderdagavond onderbroken door Liverpool. De club van Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk had een fractie meer balbezit dan de regerend landskampioen: 50,4%. City had dus een negatief balbezit van 49,6%.


 Lees ook: Chong maakt indruk bij debuut op Old Trafford 


Uiteindelijk is balbezit niet leidend, want City won de topper met 2-1. Twee weken ervoor verloor de ploeg van Pep Guardiola op bezoek bij Leicester City, maar juist toen was City in balbezit oppermachtig: de topclub had 67% balbezit. De week erna, tegen Southampton FC, was het liefst 77%. Het balbezitaantal tegen Liverpool blijkt dus een utzondering. Zeker als er wordt gekeken naar de ploegen die de meeste passes verstuurde in de Premier League. Daar staat City echter ook niet bovenaan, terwijl het dat vorig seizoen met grote voorsprong wél stond.

Clubs in Premier League met meeste passes dit seizoen

  1. Chelsea FC - 14.673 passes
  2. Manchester City - 14.652 passes
  3. Liverpool FC - 12.784 passes
  4. Arsenal FC - 11.893 passes
  5. Tottenham Hotspur FC - 11.584 passes

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner