22.01.2019 14:15

Ajax kreeg afgelopen 5,5 jaar thuis 1 penalty tegen

Serdar Gözübüyük was afgelopen weekend de gebeten hond toen hij in de Johan Cruijff ArenA geen strafschop toekende aan sc Heerenveen. Het was sowieso een zeldzaamheid geweest als de Amsterdammers vanaf elf meter onder vuur zouden worden genomen in eigen huis.

Sinds de zomer van 2013 is er geen club die minder penalty's te verduren kreeg in thuisduels dan Ajax. In 94 wedstrijden op eigen bodem werd de bal slechts eenmaal op de penaltystip gelegd. Wiljan Pluim mocht in augustus 2013 aanleggen voor Roda JC Kerkrade, maar miste. Er is geen club die minder strafschoppen tegen kreeg. Daarbij gaat het overigens alleen om clubs die de afgelopen vijf seizoen steevast aan de Eredivisie deelnamen.

Eredivisieclubs met de minste penalty's tegen in eigen huis

  1. Ajax - 1 penalty
  2. PSV - 6 penalty's 
  3. FC Groningen - 7 penalty's
  4. AZ en Feyenoord - 8 penalty's
  5. sc Heerenveen - 9 penalty's

Aan de andere kant van het veld is Ajax niet de gelukkigste wat betreft het meekrijgen van strafschoppen. Daar moet het namelijk koploper PSV voor zich dulden. De Eindhovenaren kregen de afgelopen 5,5 jaar 25 penalty's, terwijl Ajax er 21 nam. Feyenoord kreeg zeventien buitenkansjes vanaf elf meter in De Kuip.

Gözübüyük bleef na afloop overigens bij zijn standpunt om geen penalty te geven aan Heerenveen-spits Sam Lammers, die onderuit werd gelopen door Ajacied Kostas Lamprou. Volgens de arbiter was er sprake van een voetbalcontact, waardoor hij besloot door te laten spelen, ook na het bekijken van de VAR-beelden. De KNVB maakte na afloop de communicatie openbaar.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner