25.01.2019 10:00

De 5: duurste uitgaande Eredivisietransfers

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Na de megatransfer van Frenkie de Jong naar FC Barcelona, kijken we naar de duurste uitgaande Eredivisietransfers.

1. Frenkie de Jong - 75 miljoen euro - Ajax --> FC Barcelona
Alle Eredivisierecords werden verbroken bij de transfer van De Jong. Het bedrag ligt op 75 miljoen euro en is daarmee de hoogste transfersom ooit die naar een club in de Eredivisie ging, maar het bedrag kan nog oplopen en De Jong de duurste Nederlandse speler aller tijden maken. Recordhouder Virgil van Dijk vertrok voor 84,5 miljoen naar Liverpool FC, de Jong kost FC Barcelona na het uitbetalen van de bonussen 86 miljoen euro. Volgens De Telegraaf heeft directeur voetbalzaken Marc Overmars hele gunstige bonussen weten af te dingen, die in de komende vijf jaar vrijwel zeker uitgekeerd gaan worden. Wat die bonussen dan precies zijn, is niet bekend. Een deel van de transfersom moet wel worden afgestaan aan RKC Waalwijk en Willem II.

2. Davinson Sánchez - 40 miljoen euro - Ajax --> Tottenham Hotspur
De Colombiaan Sánchez kwam voor ongeveer vijf miljoen naar Ajax en vertrok na één ijzersterk seizoen voor destijds een recordbedrag naar Londen. Na het winnen van de Copa Libertadores met Atlético Nacional sloot hij met amper vakantie aan bij Ajax, maar dat deerde hem niet een uitstekend seizoen te spelen. De verdediger speelde zich razendsnel in de basisformatie van Peter Bosz en kwam tot 32 wedstrijden in de Eredivisie. Na een stormachtige ontwikkeling was Tottenham Hotspur bereid om een enorm bedrag aan Ajax uit te keren.

3. Memphis Depay - 34 miljoen euro - PSV --> Manchester United
Het was voor aanvang van het seizoen 2014/2015 duidelijk: Memphis zou nog één keer knallen in het shirt van PSV en na dat seizoen vertrekken. Hij speelde het meest trefzekere seizoen uit zijn carrière (22 doelpunten) en hielp de Eindhovenaren op weg naar de titel. Het Manchester United van Louis van Gaal bood destijds een recordbedrag en Memphis ging spelen met het befaamde rugnummer zeven. De start was veelbelovend met twee doelpunten tegen Club Brugge KV en hij haalde het keurige aantal van 29 competitiewedstrijden, maar na het vertrek van Van Gaal was het onder José Mourinho over en uit. In zijn tweede seizoen begon hij geen wedstrijd in de basis en hij vertrok vervolgens naar Olympique Lyon.

4. Arkadiusz Milik - 32 miljoen euro - Ajax --> SSC Napoli
Marc Overmars weet zijn spelers goed te vermarkten. Sinds hij in juli 2012 over het aan- en verkoopbeleid van Ajax ging, pakte hij drie keer het clubrecord met een uitgaande transfer. Milik was zijn eerste grote klapper. De Poolse spits werd in het laatste seizoen van Frank de Boer clubtopscorer met 21 doelpunten, voornamelijk met zijn gevreesde linkerbeen geschoten. In de twee seizoenen daarvoor was hij nooit onbetwiste basisspeler, maar na één sterk seizoen betaalde Napoli de hoofdprijs. In Italië had Milik een valse start door zware knieblessures, maar is hij inmiddels sterk op dreef. In de laatste zes wedstrijden, maakte hij zeven doelpunten.

5. Ruud van Nistelrooy - 30,5 miljoen euro - PSV --> Manchester United
De transfersommen lopen de laatste jaren in rap tempo op, het is des te knapper dat Van Nistelrooy in 2001 al zoveel geld opleverde. Telkens als Van Nistelrooy een stap omhoog maakte, pakte dat goed uit. Na sc Heerenveen scoorde hij bij PSV 32 competitietreffers in zijn debuutseizoen, vervolgens bij Manchester United gelijk 23 doelpunten in de Premier League. Ook bij Real Madrid maakte hij in zijn eerste seizoen al 25 doelpunten.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner