26.01.2019 08:48

Gevaarlijkste verdedigers Eredivisie in degradatienood

Opkomende backs: het is een fenomeen dat niet meer weg te denken is uit het Nederlandse voetballandschap. Verdedigers stichten steeds meer gevaar voorin. De twee gevaarlijkste achterhoedespelers van de Eredivisie spelen in de onderste regionen.

FC Emmen-linksback Caner Çavlan en PEC Zwolle-rechtsback Kingsley Ehizibue creëerden allebei al 31 kansen dit Eredivisieseizoen. Geen enkele verdediger slaagde er vaker in om gevaar te stichten bij de tegenpartij. De twee vleugelverdedigers laten dus ook de verdedigers van onder meer Ajax en PSV achter zich. Cijfermatig is Çavlan de beste van de twee. Hij gaf dit seizoen vier assists en scoorde zelf ook tweemaal.


 Lees ook: De Kalender: Klassieker en topper in FA Cup


Bij Ehizibue staat de teller nog altijd op nul goals, maar hij bereidde al wel drie treffer voor. De 23-jarige rechtsachter speelde zich onder meer daarmee in de kijker van enkele buitenlandse clubs. Onder andere het Italiaanse Genoa CFC was bereid om een voor PEC Zwolle-begrippen megabedrag neer te tellen, maar de voormalig jeugdinternational zag af van de overstap.

Hoewel Çavlan en Ehizibue de meeste kansen creëerden, zijn ze niet de meest waardevolle verdedigers van de Eredivisie. Hoewel Çavlan dus al bij zes goals betrokken was, moet hij één verdediger voor zich dulden: AZ-linksachter Thomas Ouwejan. Hij scoorde dit seizoen twee keer en gaf vijf assists. Ajacied Daley Blind en Kik Pierie van sc Heerenven zijn de centrale verdedigers met de meeste bijdrage: ze waren beide bij vijf doelpunten betrokken.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner