02.02.2019 14:39

Held van Qatar scoort recordaantal op de Asian Cup

Qatar heeft vrijdagmiddag voor de eerste keer de Asian Cup gewonnen. Het gastland van het WK2022 kroonde zich tot beste van Azië na het verslaan van Japan in de finale (3-1). Almoez Ali werd de grote man van het toernooi.

Spits Ali staat onder contract bij Al Duhail SC in Qatar, waar hij met drie treffers in vijftien wedstrijden dit seizoen maar moeilijk tot scoren komt. Dat is bij de nationale ploeg wel anders. Ali leidde zijn ploeg naar de eindzege van de Asian Cup met negen doelpunten, nog nooit maakte een speler meer doelpunten in het toernooi.

Meeste doelpunten op één Asian Cup:

  1. 9 doelpunten: Ali (Qatar), 2019
  2. 8 doelpunten: Ali Daei (Iran), 1996
  3. 7 doelpunten: Soon-Ho Choi (Zuid-Korea) en Behtash Fariba (Iran), 1980


Lees ook: Veelscorende Duitsers zijn zeldzaam in Nederland


In de groepsfase was Ali al flink op schot. In de openingswedstrijd tegen Libanon (2-0) maakte hij één doelpunt, de tweede wedstrijd tegen Noord-Korea (6-0) liefst vier en vervolgens beide treffers tegen Saoedi-Arabië (2-0). Zo kwam de teller na drie wedstrijden al op zeven doelpunten. In de halve finale tegen de Verenigde Arabische Emiraten (4-0) kwam Ali op het scorebord, maar de echte heldenrol vertolkte hij in de finale. Met een omhaal opende Ali de score, wat de opmaat was voor de 3-1 zege op recordwinnaar (vier maal) Japan.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner