07.02.2019 13:00

Ajax betaalt fors voor jeugdspelers: wel 80 miljoen winst

Ajax maakte woensdag bekend dat het Christian Rasmussen voor volgend seizoen heeft vastgelegd. De zestienjarige Deense aanvaller komt over van FC Nordsjælland en gaat bij Ajax in de u17 ploeg spelen. Maar levert het kopen van spelers jonger dan negentien jaar wel rendement op? Wij zetten de inkomende transfers van spelers van achttien jaar of jonger van de drie topclubs in de laatste tien seizoenen op een rij. Maakten Ajax, PSV en Feyenoord winst of verlies? 

Ajax: smijten met geld maar wél flinke winst
De Amsterdammers betaalden liefst 3 miljoen euro voor Rasmussen, waarmee hij binnen Ajax de op één na duurste speler is van achttien jaar of jonger. In het geval van Ajax is het niet vreemd dat het geld betaalt voor jeugdspelers. In de laatste tien seizoenen gaf het namelijk ruim 24 miljoen euro uit aan spelers van onder de negentien (op het moment van kopen allemaal zijn allen nog potentieel jeugdspeler). De duurste speler daarvan is Victor Jensen. De Deen werd door Ajax overgenomen van FC Kopenhagen en kostte liefst 3,5 miljoen euro. 

Hoewel nog lang niet alle spelers zijn vertrokken (bijvoorbeeld André Onana en Kasper Dolberg) heeft Ajax al wel een forse winst gemaakt op de gekochte talenten. Dat komt vooral door de megaklapper van Frenkie de Jong. De middenvelder kwam voor een fooi over van Willem II, maar verlaat Amsterdam aan het einde van het seizoen voor liefst 75 miljoen euro. Ook op spelers als Christian Eriksen, Anwar El Ghazi en Fransesco Antonucci maakte Ajax winst. Ook waren er tegenvallers, zoals Dejan Meleg, Robert Murić, Nicolai Boilesen en Richairo Živković. Onderaan de streep maakt Ajax toch tachtig miljoen euro winst op al deze spelers. Dat bedrag kan alleen maar groeien als onder meer Onana en Dolberg hun transfer maken.

PSV: Bergwijn gaat zorgen voor succesverhaal
Bij de Eindhovenaren is er een enigszins vertekend beeld. Dat komt door de komst van Maximiliano Romero. De Argentijnse aanvaller werd voor liefst twaalf miljoen euro overgenomen van CA Vélez Sarsfield. Inclusief een aantal andere inkomende spelers van achttien of jonger staat het uitgegeven bedrag op 17,1 miljoen euro, terwijl het voor deze spelers slechts 7,46 miljoen euro terugkreeg. Een verlies dus van 9,64 miljoen euro. Dat bedrag gaat echter weggepoetst worden als Steven Bergwijn transfereert. De grootste clubs uit Europa hebben namelijk interesse en PSV mikt op een bedrag van ongeveer veertig miljoen euro. 

Feyenoord: geen winst uit gekochte jeugdspelers 
Waar Ajax flinke winst maakte en PSV dat in de toekomst ook gaat doen, lukt het Feyenoord maar niet dezelfde successen te boeken. De Rotterdammers kunnen niet zoals Ajax en PSV dergelijke risicovolle talenten halen, vanwege financiële beperktheden. Toch heeft de ploeg in het verleden enkele spelers van achttien jaar of jonger gekocht. Een succes? Nee, integendeel. Echter gaf De Stadionclub nooit veel geld uit aan jongelingen, slechts één miljoen in totaal. Het lukte Feyenoord niet om minstens één speler met winst te verkopen, al kan onder meer Emil Hansson nog verkocht worden voor een hoger bedrag dan waarvoor hij kwam. 

* Alle genoemde bedragen zijn afkomstig van Transfermarkt en zijn exclusief variabele kosten en/of bonussen. Zo kan het transferbedrag van Frenkie de Jong in de toekomst nog oplopen van 75 naar 84 miljoen euro. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner