10.02.2019 15:04

Reis in Groningen-voetsporen Koeman en Robben

De achttienjarige Ludovit Reis is niet meer weg te denken uit de basisformatie van FC Groningen. Na zijn debuut vorig seizoen begon hij al 25 wedstrijden vanaf het eerste fluitsignaal, alleen Ronald Koeman en Arjen Robben bereikten dat aantal ooit op een jongere leeftijd.

Het talent van Reis werd vorig seizoen door toenmalige hoofdtrainer Ernest Faber beloond met zijn debuut. Reis was toen zeventien jaar en vier maanden oud. Meer dan een jaar later is het hard gegaan met zijn ontwikkeling. Met achttien jaar en 254 dagen begon hij zondagmiddag tegen Vitesse voor de 25ste keer in de basis. Bij die mijlpaal moet hij alleen Koeman en Robben voor zich dulden wat betreft leeftijd.


Lees ook: Willem II treedt toe tot exclusieve groep met 2000 goals


Robben debuteerde op zestienjarige leeftijd bij de Groningers en speelde zich vervolgens razendsnel in de vaste basisformatie. Koeman was zeventien jaar toen hij voor het eerst in de hoofdmacht van FC Groningen speelde. Ook de huidige bondscoach was vervolgens vrijwel meteen vaste basiskracht. Daar hebben de twee een voorsprong gepakt ten opzichte van Reis.

Doorstroom vanuit de jeugd
FC Groningen wil met het beleidsplan 'Talenten op één' de doorstroming van de eigen jeugd naar het eerste elftal een boost geven. Ajdin Hrustic (22), Tom van de Looi (19) en Reis, alle drie afkomstig uit de opleiding, moesten dit seizoen definitief doorbreken. Vóór het seizoen gaf hoofdtrainer Danny Buijs tegenover Voetbal International aan dat Hrustic kon rekenen op een basisplaats, maar dat Van de Looi en Reis zich eerst nog verder moesten ontwikkelen.

Het liep vervolgens al snel anders. Buijs doet namelijk het vaakst een beroep op Reis. Hij behoort tot de spelers die de meeste minuten maakten voor FC Groningen. Met veertien basisplaatsen stond Reis van de drie het vaakst in de basis en behoort hij tot de kern van de selectie. In de voetsporen van Koeman en Robben kon een vaste basisplaats ook niet langer uitblijven.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner